Auguszta
-7 °C
0 °C

Német félelem: invázió Keletről?

2002.06.27. 13:54
Ötmillió kelet-európai bevándorló lepi majd el Nyugat-Európát az Európai Unió keleti bővítése következtében 2020-ra- állítja egy német tanulmány.
Az ötmilliós kelet-európai bevándorlóról szóló adat Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában készült felméréseken és számos, a kilencvenes évek közepétől folytatott kutatáson alapul. A legtöbb kelet-európai Svédországba, Németországba, Ausztriába és Olaszországba, illetve a nem EU-tag Svájcba kíván vándorolni - véli a tanulmány. A tanulmány egyik készítője, az osnabrücki egyetem professzora, Klaus Bade szerint már most 700-900 ezer kelet-európai ül "lélekben a csomagjain" és kész Nyugatra indulni - írja a brit The Guardian.

Lanyhul majd a migrációs hullám

A jelentés szerzői szerint a trend nem lesz hosszú távú, mivel a kelet-európai országokban a népességszaporulat csökkenése a következő évtizedekben is folytatódik, így a kezdeti erőteljes fellobbanás után a migrációs hullám apadásnak indul. A Német Migrációs Tanács, nem-kormányzati szervezet megbízásából készült jelentés a bővítés ellenzőinek érveit erősíti, miszerint az új tagállamok csatlakozásával kiszélesedő munkaerőpiac igen nagy terhet ró majd a jelenlegi tagországokra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!