Hibásan nyomtatták ki a 100 eurós bankjegyeket

2000.07.12. 21:00
A német Bundesbank megerősítette, hogy nyomdai problémák hátráltatják a 100 eurós bankjegyek elkészítését. A müncheni Giesecke & Devrient biztonsági nyomdától megrendelt 235 millió bankjegy többségét hiábasan szállították ki. A teljes készletet az Európai Központi Bank döntésétől függően esetleg vissza kell vonni, és sokmillió márkás költséggel újra kell nyomtatni.
A 100 eurós
Nyomdai problémák
A német Bundesbank megerősítette, hogy nyomdai problémák hátráltatják a 100 eurós bankjegyek (mai árfolyamon az értéke 26 ezer forint) elkészítését. A müncheni Giesecke & Devrient biztonsági nyomdától megrendelt 235 millió bankjegy többségét hiába szállították ki. A teljes készletet az Európai Központi Bank döntésétől függően esetleg vissza kell vonni, és sokmillió márkás költséggel újra kell nyomtatni.

A bankjegyek használhatóságát, a másolásvédelmet, illetve a pénzmennyiség terv szerinti leszállítását a hiba nem befolyásolja - jelentette ki a Giesecke & Devrient (G&D) szóvivője. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) által említett 65 millió márkás költség is túlbecsült. Ha a bankjegyeket valóban újra kell nyomtatni, a többletköltség körülbelül 30 millió márka lehet - jelentette ki a szóvivő.

A kellemetlen hiba nem érinti a 2002. január elsejére kitűzött bevezetési dátumot, a lemaradás még könnyedén behozható - mondta a nyomda szóvivője. Az Európai Központi Bank hozza majd meg a döntést, hogy a bankjegyeket újra kell-e nyomtatni.

A szóban forgó eltérés a 100 eurós bankjegyek hátulján figyelhető meg. A kismértékű optikai hiba a korábbi híradásokkal ellentétben nem befolyásolja a másolásvédelmet - állítja a nyomda. Sajtóértesülések szerint viszont a Japánban kifejlesztett grafikai másolásvédelmet nem dolgozták bele megfelelően a bankjegy mintázatába.

A német Bundesbank közölte, az Európai Központi Bank a bankjegyek kibocsátásáról "a megfelelő időben" dönteni fog. Azt viszont mindenképpen garantálják, hogy 2002 elején csak "használható és forgalomképes, illetve minden biztonsági feltételt teljesítő" bankjegyeket hoznak forgalomba.

Rajna-Pfalz és Saarland tartományok központi bankjának elnöke, Hans-Jürgen Koebnick nyugodtan tekint a bankjegyek esetleges visszavonása és újranyomása elé. "Ha tényleg súlyos hibát fedeztek fel, akkor újra kell nyomtatnunk, és még időben nekiláthatunk a nyomtatásnak."

A hiba miatt veszendőbe mehet a G&D pénznyomda kilenc hónapi termelése. A hibát csak akkor fedezték fel, amikor a megrendelt 235 millió darab 100 eurós bankjegyet már leszállították a Bundesbanknak és a tartományi központi bankoknak.  • Tippek
  • Hírek