Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Máltán várható az első EU-népszavazás

2002.10.29. 07:26
A csatlakozásra váró tíz jelölt közül a jelek szerint Málta lesz az első és Ciprus az utolsó, ahol megtartják az EU-tagságot megerősítő vagy elvető népszavazást. Az időpontról kialakult belpolitikai vita ellenére biztosnak látszik, hogy a közép-európai csatlakozó országok közül Magyarországon kerül sor először hasonló referendumra. A visegrádiak a magyar "igent" is felhasználnák az EU-kampányban.
2003 első heteiben szavazhatnak a máltaiak az ország EU-tagságáról - nyilatkozta Eddie Fenech Adami, máltai miniszterelnök.

Éles belpolitikai ellentét

A csatlakozással kapcsolatos első referendum különösen fontos, ugyanis annak eredménye döntő módon befolyásolhatja több ország népszavazásának eredményét. A felmérések szerint a máltaiak körében nem túl magas az EU támogatottsága: tavasszal 53, szeptemberben 51 százalékos támogatottságot mértek a közvélemény-kutatók. A szigetországban a két fő politikai pártnak az EU-val kapcsolatos álláspontja közötti mély szakadék tátong, a kormánypárt messzemenően támogatja az ország EU-tagságát, míg az ellenzék élesen ellenzi azt.

A visegrádiak a magyarokra várnak

A visegrádi országok - Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország - közül várhatóan Magyarországon kerül sor leghamarabb a csatlakozással kapcsolatos népszavazásra, annak ellenére, hogy az MSZP által eredetileg javasolt 2003. március 15-i időpont lekerült a napirendről, s a törvényhozás előtt szereplő mostani előterjesztés csak annyit tartalmaz: a csatlakozásról ügydöntő népszavazást kell tartani, s a referendum időpontját, valamint a népszavazásra bocsátandó kérdést az Országgyűlés határozza meg.

Ciprus csak 2004-ben?

Bizonyosnak látszik, hogy a magyar referendum a csatlakozási szerződés jövő áprilisi aláírása után lesz, ám a visegrádiaknak elemi érdeke, hogy a várhatóan nagy többséggel megszavazott magyar "igen" kedvező hatását felhasználva tartsák meg saját referendumukat. Ennek megfelelően szakemberek májusra vagy júniusra tippelik a szlovák, ezt követő időpontra teszik a csehek várható népszavazási időpontját. Valószínűleg ezután következnek a balti államok, s a jelek szerint Ciprus az egyetlen a tízek közül, amely nem ejti meg 2003-ban a népszavazást.