23 év után vehette át az emberi jogi díjat

2013.10.22. 13:02
Aung Szan Szú Kji, a burmai ellenzék szimbolikus alakja és vezetője ma átvette a Szaharov díjat, az Európai Parlament emberi jogi elismerését, amelyet még 1990-ben ítéltek neki.

A burmai politikusnő 1988-ban az Egyesült Államokból tért vissza Burmába, ahol vezetésével az ellenzéki NLD párt megnyerte az 1990-es választásokat. Szú Kji a választásokon már nem indulhatott, a katonai vezetés pedig röviddel hazaérkezését követően házi őrizetbe helyezte őt.

 

A házi őrizetet az elmúlt több mint húsz évben csak néhány alkalommal, pár hónapra szakították meg.

EP Bruxelles - Call on Aung San Suu Kyi
Fotó: European Parliament

Szú Kji a burmai demokratikus mozgalom szimbolikus alakjaként a Szaharov dij alapitását követően két évvel, 1990-ben kapta meg a díjat, egy évre rá pedig neki ítélték a Nobel békedíjat is. Az elismerést akkor családja vette át helyette, személyesen csak most, 23 évvel díjazása után jelenhetett meg az Európai Parlamentben. Egy tavaly rendezett időközi választáson bekerült a burmai parlamentbe és nemrég bejelentette, hogy indulni fog a 2015-ben esedékes burmai elnökválasztáson. Ezt egyelőre a választási szabályok kizárják, ugyanis a burmai törvények értelmében nem indulhat olyan személy az elnökválasztáson, akinek családjában külföldiek vannak (Szú Kji gyerekei amerikai állampolgárok).

Az 53 millió lakosú ország a világ az IMF adatai szerint a világ 15 legszegényebb nemzete, az egy főre jutó GDP vásárlőerő paritáson számolva a magyarországi egy huszada. Az ország hivatalos elnevezését 1989-ben a katonai rezsim Mianmarra változtatta, de a név-változtatást demokratikusan megválasztott parlament azóta sem hagyta jóvá.