Merkel: Így nem fog menni a terrorizmus elleni harc

2013.10.25. 12:34

"A katonáink együtt szolgálnak Afganisztánban, és ha kellett, egymás mellett haltak meg. Ilyen körülmények mellett az ember nem szeretne amiatt aggódni, hogy a szövetségese megfigyeli - mondta Angela Merkel német kancellár péntek hajnalban Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján. Merkel az amerikai hírszerzés európai adatgyűjtésével kapcsolatban nyilatkozott. Az  NSA a legfrisebb hírek szerint Merkellel együtt 35 szövetséges állami vezetőt hallgatott le.

merkel1 52151a
Fotó: Michael Kappeler / DDP

Az uniós vezetők a kétnapos EU-csúcs első estéjén megegyeztek abban, hogy Franciaország és Németország az év végéig új keretmegállapodást dolgoz ki az amerikaiakkal a nemzetbiztonsági szolgálatok együttműködéséről. Ehhez aztán, ha akar, a többi tagállam is csatlakozhat. A rövid határidő azt sejteti, hogy nem részletekbe menő, inkább az általános elveket rögzítő megállapodásról lesz szó. 

Szavaknál többre lesz szükség?

Ezen túlmenően azonban az unós vezetők nem vetettek be semmilyen furkósbotot, noha Merkellel együtt a Guardian legújabb cikke szerint összesen 35 állami vezetőt hallgattak le az amerikaiak világszerte. Az európaiakat ugyan felháborította az NSA kíváncsiskodása, de úgy tűnik, hogy a retorzió elmarad. Nem gyorsítják fel az új uniós adatvédelmi szabályozás elfogadását (sőt, 2015-öt tűzték ki a rendelet hatályba léptetésére, az eddig remélt 2014 helyett), és nem lengették be az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalások felfüggesztését sem. Pár soros közös nyilatkozatukban azonban utaltak arra, a bizalomvesztés visszavetheti a közös harcot a terrorizmus ellen. - Szavaknál többre lesz szükség - figyelmeztetett Merkel a sajtótájékoztatón, de nem válaszolt arra a kérdésre, vár-e bocsánatkérést, vagy bármilyen más konkrét lépést Washingtontól.