Érik a brüsszeli budibotrány

2013.10.30. 11:36

Az uborkagörbület szabályozása, s az utántölthető olivaolaj betiltásának felvetése után az Európai Bizottság újabb vicces kommunikációs botrány felé szalad, méghozzá az EUrologushoz oly testhez álló kérdésben. Hiszen mi is folyik Brüsszelben? Az Euractiv portál információi szerint a Bizottság jövő héten fogadja el a vécék és piszoárok vízfogyasztását szabályozó uniós ökocímke-előírásokat.

Az ökocímke (zöld levél csillagokkal) adományozásával az EU arra akarja biztatni a gyártókat, hogy környezetvédő és fenntartható módon, környezetvédő és fenntartható termékeket és szolgáltatásokat hozzanak létre. És hogy mi köze ennek a vizeléshez? Az Euractiv által megszólaltatott Joe Hennon környezetvédelmi ügyekben illetékes bizottsági szóvivő szerint a szabályozás elsődleges célja a „vízhatékonyság növelése a művelet során”.

Alapos előkészületek

A szabályozás előkészítése két éve tart, felmérték a termékek piacát, és a használók viselkedését is tanulmányozták. Ennek eredménye egy hatvanoldalas "technikai jelentés", amely összefoglalja a „legjobb gyakorlatokat”. A bizottság várhatóan fél literben maximalizálja a piszoárokat öblítő vízmennyiséget, míg a rendes vécékben 5 litert is zúdíthatunk a termékeinkre. A hatvanoldalas háttérdokumentum készítői egyébként az egyes tagállamokban érvényes helyzetet is megvizsgálták. Ebből kiderül, hogy Hollandiában 6 liternél többet fogyasztó vécéket hamarosan már nem lehet beépíteni, s elképzelhető, hogy Franciaországban is limitálják az öblítés mennyiségét.

Menteni a menthetőt

Mellesleg az is kiderül e jelentésből, hogy mint oly sok bizottsági szabályozásnak, ennek is van értelme, csak a lényeg valahogy elvész a nagy papírtömeg közepette. Az európaiak ugyanis minden más tevékenységnél (mosás, fürdés, főzés stb.) több csapvizet használnak vécéöblítésre, ami arcpirító pazarlás figyelemmel arra, hogy világszerte közel nyolcszázmillió ember nem jut ivóvízhez. Persze nem biztos, hogy az Európai Bizottság által írt szabály a leghatékonyabb eszköz a pazarlás visszafogására. Ezt biztosan felveti majd David Cameron brit kormányfő is, aki épp a múlt heti Európai Tanács-ülésen jelentette be, hogy hadjáratot hirdet a brüsszeli bürokrácia túlszabályozása ellen. Cameron persze elsősorban a bankunióra és a gazdasági együttműködés erősítését szolgáló szabályok visszavágására gondolt, de a vécéöblítéses példával bizonyára könnyebben illusztrálható a probléma a választóknak.