A britek egy része nem is tudja, hogy az EU-ban van

2013.11.04. 13:32

Nehéz dolga van a brit EU-tagságról szóló, 2017-re tervezett népszavazás szervezőinek. A népszavazásra bocsátott kérdés fókuszcsoportos tesztelése során kiderült, a britek egy része azzal sem volt tisztában, hogy országa tagja az uniónak. A többség nem volt képes fogalmat alkotni arról, hogy mi az Európai Unió, és mivel jár országának tagsága. A teljes homály miatt a népszavazást kezdeményező David Cameron is igyekszik kifarolni a kezdeményezésből.

A konzervatív brit miniszterelnök idén januárban jelentette be, hogy ha a 2015-ben esedékes parlamenti választásokon ismét a Konzervatív Párt győz, akkor két évvel később népszavazást rendeznek az ország EU tagságáról. Ahogy korábban írtuk, Cameron valószínűleg két legyet akart ütni egy csapásra. Egyrészt a Brexit (brit EU-exit) felvetése témát szolgáltat a kampányhoz, és az alapvetően euroszkeptikus brit társadalomban a konzervatívok malmára hajthatja a vizet. Másrészt a kilépés belengetésével Cameron nyomatékosította a brit tagság újratárgyalására, és bizonyos kompetenciák nemzeti hatáskörbe vonására irányuló követelését is az európai partnerek irányába.

Nem jött be...

Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy a politikai stratégia teljes kudarcot vall. Az európai partnerek ugyanis beintettek, és lényegében közölték Cameronnal, hogy felejtse el az EU-ból való részleges kivonulást. A brit üzleti körök is keményen ellenzik a brit kilépés gondolatát. Először Goldman Sachs igazgatója, majd az európai bankközpontnak számító londoni City vezetője elmélkedett arról, hogy miként hagynák el a bankok a várost és az országot a brit EU-kilépéssel nagyjából egy időben. Tegnap a legnagyobb brit üzleti lobbi csoport állt ki egyértelműen a brit EU-tagság mellett. A CBI vasárnap közzétett tanulmánya szerint a brit háztartásoknak évi háromezer fontos jövedelmet jelent az EU-tagság, azaz ennyivel lennének szegényebbek a britek a kilépéssel.

A konzervatívok szempontjából az sem segíti a népszavazás ügyét, hogy a napokban a népszavazási kérdés fókuszcsoportos tesztelése során kiderült: a megkérdezettek egy rész azt sem tudja, hogy országa az EU-ban van, a többségnek pedig fogalma sincs arról, hogy a tagság milyen hátrányokkal, vagy előnyökkel jár. Nagy-Britanniában komolyan veszik a népszavazás intézményét, ezért még a referendum ötletét felvető David Cameron is úgy nyilatkozott, hogy országa nem áll készen a döntésre. Cameron szerint komolytalanok azok a felvetések, amelyek a népszavazás minél hamarabb történő megrendezését szorgalmazzák, és a 2017-re kitűzött időpont előtt nincs esély arra, hogy a brit társadalmat megfelelően tájékoztassák az EU tagság mellett és ellen érvelők.

Az óvatosság mögött azonban valószínűleg más szempontok is húzódhatnak. A konzervatívok mérsékelt szárnyához tartozó Cameronnak elsősorban arra kellett a referendum, hogy saját pártjának jobbszárnyát lenyugtassa. A miniszterelnök azonban azzal is tisztában van, hogy minél tovább feszíti a húrt a népszavazás erőltetésével, annál nagyobb az esélye annak, hogy az ország gazdasági érdekei sérülnek. Onnantól kezdve pedig nem csupán ideológiai vita zajlana arról, hogy a britek vajon Európához tartoznak-e, vagy a ködös Albion önálló entitást képez, hanem az emberek pénztárcájáról szólna a népszavazás. És Cameron jól tudja, hogy ebben a játékban eleve vesztes pozícióból indul.