Kemény EP képviselők: az igen-szavazó robot

2013.11.09. 11:54

Dan Dumitru Zamfirescu kevesebb mint egy éve az Európai Parlament tagja a Nagy Románia Párt színeiben. Eddig nem csinált semmit mégis sikerült kitűnnie a képviselők tömegéből: hónapokon keresztül, 541 szavazáson át egyetlen alkalommal se nyomta meg a nem gombot. Hogy lehet ez?

„Azért szavazok igennel, mert minden javaslattal egyetértek” – hangzik el a magyarázat Zamfirescutól, akit a Der Spiegel című német hetilapnak sikerült elérnie telefonon (a hívásra stílszerűen Da!-val, igennel válaszolt).

Zamfirescu állításával azonban nehéz azonosulni, hiszen a különböző jogszabályokhoz beadott egymásnak teljesen ellentmondó módosításokat is gond nélkül megszavazta. Legutóbb például a dohánytermékek forgalmazását szabályozó uniós irányelvnél

  • egyetértett azzal, hogy tilos legyen az ízesített (köztük a mentolos) cigaretták forgalmazása,
  • és azzal is, hogy ne legyen tilos.

Igent nyomott arra, hogy a képes figyelmeztető üzenetek

  • legalább a csomagolás 65 százalékát fedjék le,
  • aztán arra, hogy csak 50 százalékát.

Egy jól irányzott igennel pontosan meghatározta, hol legyen a kép a csomagoláson, hogy aztán a következő gombnyomással ezt teljesen a gyártókra bízza.

A Spiegel cikke óta Zamfirescu kicsit megvariálta a szavazásait, de sok következetesség azóta sem figyelhető meg nála. Szomszédja, az osztrák Martin Ehrenhauser szerint Zamfirescu előtt nincs például szavazólista, ami nélkül egyszerűen képtelenség követni, mi történik a teremben.

Az EP plenáris ülésein tartott szavazásokon a képviselők 1-2 óra leforgása alatt több száz alkalommal nyomják meg a gombot. Egy szavazásra csak néhány másodperc jut, ezért a képviselők egy előre összeállított lista alapján, „kottából” szavaznak.

Fejből megy?
Fejből megy?
Fotó: Európai Parlament

Jó pénzért csinálja

Zamfirescu magyarázatánál sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy egyáltalán nem érdekli mi történik körülötte, és a szavazásokon csak azért vesz részt, hogy felvegye az ezért járó napidíjat. Az EP képviselők ugyanis alapfizetésük mellett minden munkával töltött napért nagyjából 300 eurós (90 ezer forintos) napidíjat kapnak.

A jelenlétet az üléseken kihelyezett jelenléti ív aláírásával kell igazolni, illetve a plenáris szavazások esetében a képviselőnek az adott napon rögzített szavazások legalább felén részt kell vennie. A feltételezések szerint Zamfirescu csak azért ült be az igen gombot nyomogatni, hogy megkapja a napidíjat. Ezt támasztja alá, hogy semmilyen parlamenti tevékenység nem kapcsolódik a nevéhez, nem készített jelentést, véleményt, nem adott be egyetlen módosító indítványt sem, sőt az EP honlapja szerint senki nem dolgozik neki Brüsszelben, vagy Strasbourgban. Szankcionálni ezért őt csak a választók tudnák, de kétséges, hogy a Nagy Románia Párt szavazói ezért megvonnák a bizalmat pártjától.

Méltó elődök

Zamfirescu múltja hasonlóan zavaros, mint ténykedése az Európai Parlamentben. Az egykori Securitate-ügynök a hetvenes években a délkelet-romániai Calarasi megye képviselője volt, majd a bukaresti központi közigazgatásban kezdett dolgozni a nyolcvanas években, és valamikor ekkor szervezte be a Securitate. Erről egyébként a Romania Libera című lapnak büszkén nyilatkozott. A kommunizmus bukása után a kilencvenes évek elején csatlakozott a Vadim Tudor vezette szélsőséges Nagy Románia Párthoz. Az EP-ben a nem kevésbé hírhedt Gigi Becalit váltotta, aki a parlamenti padsorokat idén év elején a börtönpriccsre cserélte.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla