Többet számlázhatnak Andy Vajnának a filmesek

2013.11.15. 10:40

Új szabályokat jelentett be csütörtökön a Bizottság az európai filmeknek juttatható állami támogatásokkal kapcsolatban. Bővül az állam által támogatható tevékenységek köre, így ha a magyar költségvetés is bírja szusszal, akkor a Magyar Nemzeti Filmalap minden korábbinál többet fordíthat a magyar produkciók támogatására.

Az állami támogatás kényes kérdés a szabadpiaci versenyt szorgalmazó Európai Bizottság szemében. Azt viszont senki nem vitatja, hogy bizonyos területeken, különösen a kulturális tevékenységek körében és a filmgyártásban, szükséges az állami beavatkozás. Ezért az európai filmgyártás állami támogatását az uniós szabályok is engedélyezik. Azért, hogy egyenlő feltételeket teremtsenek a közösségen belül, és elkerüljék a támogatásversenyt, az állami pénzjuttatás feltételeit uniós szinten szabályozzák. Ezeket a szabályokat vizsgálta most felül a Bizottság, és terjesztette ki a filmeknek és audiovizuális projekteknek adható állami támogatások körét.

Az új szabályozás a filmgyártás teljes vertikumára vonatkozik a forgatókönyvírástól a moziig – mondta csütörtökön Joaquín Almunia, az Európai Bizottság versenyjogi biztosa. Támogatható lesz a forgatókönyvírás, a projektfejlesztés, a forgalmazás, a „nehéz audiovizuális munkák” (melynek meghatározását a tagállamokra bízzák) sőt, a régi mozifilmek felújítása, például digitalizálása is. 

A támogatás maximális mértéke általánosságban továbbra is 50 százalék (az állam továbbra is a teljes gyártási költség 50 százalékáig járulhat hozzá a filmek elkészítéséhez), de az uniós koprodukciók 60 százalékot is kaphatnak.

Továbbra is érvényben marad az a lehetőség, hogy a tagállamok a támogatásért cserébe feltételül szabhatják, hogy az összeg egy részét az adott országban kell elkölteni. Ezt egyébként a Magyar Nemzeti Filmalap is szorgalmazta, ugyanakkor több tagország nem követeli meg, hogy a pénzt a hazai gazdaságba forgassák vissza a készítők.

A Magyar Nemzeti Filmalap egyébként szeptemberben hosszabbította meg a magyar filmtámogatási programot az Európai Bizottságnál. A Bizottság jóváhagyta, hogy az eddigi éves keretösszeg kétszeresét, nagyjából 18,5 milliárd forintot költhesse az állam támogatásra, és rögzítették, hogy a támogatás mértéke a magyarországi gyártási költségek húsz százaléka lehet. Amennyiben a filmalap a magyar filmtámogatás rendszerét a most elfogadott, lazább támogatási szabályokhoz szeretné alakítani, akkor az új filmtámogatási programot két éven belül kell benyújtania a Bizottsághoz.


Almunia elmondása szerint Európa 1300 filmet készít évente, miközben az Egyesült Államok alig több mint 800-at. A versenyjogi biztos szerint egymillió európai dolgozik a kontinens filmiparában. Az állami támogatásnak az európai kulturális örökség bővítésén túl az is célja, hogy a filmkészítők és a filmkészítés olcsóbb gyártási helyszíneket keresve ne hagyja el az öreg kontinenst – mondta.