Ilyet még nem látott: tüntetés az EU mellett!

2013.11.25. 12:44

Nem akarnak gyarmat lenni, Ukrajnában mégis százezrek tüntettek vasárnap az EU és Európa  mellett.

A gigamegmozuláson az ukrán vezetés azon múlt heti döntése ellen tiltakoztak, mely szerint egyelőre mégsem írják alá az évek óta készülő társulási egyezményt és szabadkereskedelmi megállapodást. Sajtóhírek szerint a tüntetések hétfőn is folytatódnak az ukrán fővárosban, és  voltak/vannak összecsapások a rendőrök és a tüntetők között.

Le a bandával! – a Reuters szerint ezt skandálták vasárnap a tüntetők a kormánynak a legnagyobb tüntetésen, amit Kijev látott a 2004-es forradalom óta. A héten lesz az a vilniusi konferencia, amin az EU és Ukrajna társult volna. Ez még messze nem jelentett volna tagságot, de megnyíltak volna a piacok, és az ukrán jogszabályok egyre inkább EU-konformabbá váltak volna.

Oroszország egyre durvább nyomást gyakorolt az ukrán vezetésre, mert geopolitikai csatát látott a dologban az EU-val, amit egyelőre meg is nyertek. Vlagyimir Putyin orosz elnök feltehetően olyan ajánlatot tett Viktor Janukovics ukrán elnöknek, amit utóbbi nem tudott visszautasítani. Ajánlat és fenyegetés is bőven lehetett benne: a gázcsapok elzárása, a kereskedelem befagyasztása és további szankciók megrettenthették az ukrán vezetést, míg a mérleg másik serpenyőjében egy bizonytalan IMF-deal állt, szigorú megszorításokkal. Az ellenzék szerint az is segített a mérlegelésben, hogy Oroszország „garantálta”, hogy 2015-ben is Janukovics nyeri az elnökválasztást.

Szabadságot Ukrajnának, Ukrajna Európához tartozik! – ilyen és hasonló szlogenekkel vonultak fel a hétvégén a Julia Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfőt támogató tüntetők. Timosenko Németországba engedése is feltétele volt az aláírásnak, de az ukrán vezetés ebből sem engedett. Közben Mikola Azarov ukrán miniszterelnök azzal érvelt a tévében, hogy nem érti, mi a nagy felháborodás, fél év múlva visszatérnek a kérdésre. Az EU is jelezte egyébként: az ajtó továbbra is nyitva áll, Janukovicsot várják a vilniusi eseményre a hét második felében.

Putyin vajon állja a számlákat?

Catherine Ashton uniós külpolitikai főképviselő múlt heti közleményében jelezte,
a megállapodás nagy lendületet adott volna a Nemzetközi Valutaalappal folyó tárgyalásoknak, és megerősítette volna Ukrajna elkötelezettségét a modernizáció mellett. Az IMF 2011-ben felfüggesztett egy 15 milliárd eurós programot Ukrajnában, mert a kormány nem volt hajlandó lemondani a lakossági gázártámogatásról.

A remények szerint a társulási szerződés aláírása után az IMF és Ukrajna között európai segítséggel elsimult volna a viszály, és nyélbe lehetett volna ütni egy újabb 10-15 milliárd eurós programot, amelyet az EU 610 millió euróval fejelt volna meg. Ukrajnának 60 milliárd eurós adósságtörlesztést kellene teljesítenie hamarosan, ám csak 22 milliárdos devizatartaléka van és rossz hitelminősítése. A jelen állás szerint azonban az IMF-segítségnek valószínűleg búcsút inthetnek, s reménykedhetnek, hogy Putyin fizeti a számlákat.