Budapestre jöhet az Európai Rendőrakadémia

2014.01.30. 11:11
A briteknek nem kellett, Budapest lecsapott rá. A nemzetközi rendőrtovábbképző lehet a második uniós ügynökség Budapesten. Tavasszal költözhetnek az VI. kerületi Ó utca 27. szám alá.

Az Európai Parlament illetékes szakbizottsága ma megvitatta azt a jelentést, mely támogatja, hogy Budapestre költözzön az Európai Rendőrakadémia (CEPOL). A tagállamokat tömörítő Tanács már korábban Budapest mellett döntött, így most már csak az EP plenárisának kell támogatnia a javaslatot. Ez viszont már csak formalitás, a CEPOL budapesti székhelyéről egyetértés van, bár még február 4-ig nyújthatnak be módosítókat az EP-képviselők a jelentéshez, és a plenáris szavazás csak áprilisban lesz. 

Az Európai Rendőrakadémiát 2005-ben hozták létre a tagállamok, hogy segítsék a 28 tagállam rendőri szerveinek együttműködését. Az ügynökség – honlapja szerint évi 80-100 szemináriumot, képzést és szakmai konferenciát, valamint csereprogramokat szervez. A tevékenység célja, hogy az EU rendőri szervei felkészültebbek legyenek, és jobban együttműködjenek, amikor nemzetközi bűncselekményekkel szembesülnek. A CEPOL igazgatója egyébként magyar, dr. Bánfi Ferenc. Bánfi korábban Veszprém megyei kapitány volt, majd dolgozott az USA külügyminisztériumának állományában, az Európai Bizottság Külügyi Főigazgatóságán, 2010 óta pedig az Európai Rendőrakadémiát vezeti.

A nemzetközi rendőrtovábbképző tavasszal költözhet az VI. kerületi Ó utca 27. szám alá.
A nemzetközi rendőrtovábbképző tavasszal költözhet az VI. kerületi Ó utca 27. szám alá.
Fotó: Google Maps

Az Európai Unió összesen 37 ügynökséget tart fenn, amelyek egy-egy szakmai feladat ellátására jöttek létre. Néhány kivételtől eltekintve ezek nem Brüsszelben, hanem a tagállamokban működnek. Budapest ad otthont 2008 óta az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek, a CEPOL lehet a második ügynökség, ami ideköltözik.