Mennyi hamis euró van forgalomban?

2014.02.05. 10:36
Tavaly megugrott a hamisított euróbankjegyek száma, míg az érméké valamelyest csökkent. De mekkora esélye van, hogy hamis euróba fussunk?

Érdekes módon míg a hamis bankjegyek számát féléves bontásban közli az Európai Bizottság, a pénzérmékét éves összesítésben. Mindenesetre egy összeadással kijön, hogy 670 ezer hamis euróbankjegyet foglaltak le tavaly az európai hatóságok, ami jelentős növekedés az előző évi 531 ezerhez képest. Eközben hamis euróérmékből négy százalékkal kevesebbet, összesen 175 900-at vontak ki a forgalomból, mint egy évvel korábban. Utóbbi azt jelenti, minden 100 ezerből egy érme hamis az euróövezetben. Összehasonlításképpen: a papírpénz esetében az összes valódi bankjegyek száma 15 milliárd körül van, míg euróérméből 16,8 milliárd van jelenleg forgalomban. Magyarán, a hamisítvány eurók száma igen csekély.

Hasznos tudni, hogy a hamisítványok több mint háromnegyede ötveneurós címlet. Nőtt viszont a hamis 10 eurósok száma, azonban arányuk továbbra is mindössze 6,3 százalék. Az érmék esetében a kéteurós a légnépszerűbb az illegális pénzverdékben, ezek teszik ki a hamisítványok kétharmadát.

Az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) tájékoztatása szerint az közös valuta 2002-es bevezetése óta húsz illegális pénzverdét lepleztek le. Tízre Olaszországban és kettőre Spanyolországban bukkantak rá, de buktak le osztrák, portugál, magyar, lengyel, bolgár, belga és görög hamisítók is.

A német Bundesbank viszont a napokban arról számolt be, hogy egy év alatt 6 százalékkal csökkent a hamis bankjegyek száma. Tavaly 39 ezer került a hatóságokhoz, összesen 2,1 millió euró értékben. Ez statisztikailag annyit tesz, hogy tízezer német lakosból ötnek a kezébe került hamis euró.

Az Európai Központi Bank és az euróövezet 18 nemzeti központi bankja azt tanácsolja a lakosságnak, hogy noha a hamisítványok száma csekély, továbbra is legyen óvatos az átvett bankjegyekkel. A valódi bankjegy könnyen felismerhető a „tapintás, szemügyre vétel, mozgatás” módszerével, melyet az EKB részletesen bemutat weboldalán. Az EKB azt ajánlja, ha hamis euróval találkozunk, értesítsük a rendőrséget vagy az illetékes nemzeti bankot.

Európa szorgos bürokratái azonban a kevés hamis euró ellenére sem dőlnek hátra: nemrég fogadta el az Európai Parlament az EB tavaly februári javaslatát az euróhamisítás elleni tagállami fellépés és büntetések szigorításáról és összhangba hozásáról. A jelenleg a tanácsi miniszterek előtt fekvő dosszié hatékony nyomozási és bűnelemzési jogosítványok bevezetését ígéri. 2012 eleje óta érvényben van az a rendelet, mely szerint a pénzintézeteknek maguknak is garantálniuk kell, hogy az érmék és papírpénzek, melyeket a pénzfolyamba engednek, nem hamisítványok.

Screen Shot 2014-02-04 at 22.26.55.png
Fotó: Európai Központi Bank

Az EKB sem bízza a véletlenre a közös valuta sorsát. Az ötös címlet után január végén bemutatták az Európé-sorozat tízes címletét is, amely azonban csak szeptember 23-án kerül forgalomba.

A frankfurti székhelyű EKB azt ígéri, „a grafikai kivitelezés során a legfrissebb bankjegy-technológiai eredményeket alkalmazták”. Ezeknek köszönhetően „a bankjegy még nehezebben hamisítható, és tartósabb is a réginél”, hogy 334 millió európai használójuk lassabban nyúzhassa el őket.

Az új 10 eurós hasonlít ugyan a 2002-ben kibocsátott bankjegyhez, ám frissebb külsőt kapott, továbbá több új, továbbfejlesztett biztonsági elemet adtak hozzá. Így például, az új 5 euróshoz hasonlóan a tízesen látható hologramon és vízjelen kontinensünk névadójának, a görög mitológiából ismert Európénak az arcképe látható.

Végül egy holland vonatkozású euróhír: az ország új királyának, Vilmos Sándornak az arcképét először verték érmére január végén Utrechtben – a jelentős eseményen az uralkodó is részt vett.

Ja, hogy Magyarországon még mindig nem vezették be az eurót? Erről az EUrologus igazán nem tehet, és bízik benne, hogy ez változni fog!