Itt az EU-s furkósbot Ukrajnának

2014.02.20. 20:46 Módosítva: 2014.02.20. 20:46
Belengette a furkósbotot az EU, de Janukovicstól függ, kit talál el: ez a megállapodás született Brüsszelben az uniós külügyminiszterek rendkívüli ülésén csütörtökön. A szankciók mellett döntöttek ugyanis a külügyminiszterek, de egyelőre nem világos, mikor vezetik be őket, és pontosan kivel szemben.

A szankciók között van számlabefagyasztás, beutazási tilalom, és olyan eszközök kivitelének a tilalma, amelyek az elnyomás végrehajtására alkalmasak lehetnek, magyarul robbanóanyagok, szögesdrót, rabszállítók. Fegyverembargó nincs, állítólag azért, hogy ne vonják be az ukrán hadsereget. A szankciók azokat célozzák, akiket felelősség terhel az erőszakért, ami a külügyminiszterek értelmezése szerint akár ellenzékiekre is kiterjedhet.

A szankciók életbe lépését attól teszik függővé, hogy mi történik Kijevben: sikerül-e a három ott tartózkodó EU-s külügyminiszternek politikai megállapodást elérnie Vaikro Janukovics ukrán elnökkel, akivel több órán át tárgyaltak, és aki állítólag közben gyakran konzultált Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Frank-Walter Steinmeier német, Laurent Fabius francia, és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter ezután az ellenzéknél házalt a megállapodással.

A külügyminiszterek döntöttek arról is, hogy vízumkönnyítést vezetnek be az ukrán civil társadalom képviselőinek. Fegyverembargót viszont nem vezetnek be a tagállamok Ukrajnával szemben.

Németh Zsolt külügyi államtitkár a tanácskozás után utalt arra, hogy ellenzékiek ellen is irányulhatnak az intézkedések, és nincsenek kizárva a Janukovics elleni intézkedések sem.

Németh Zsolt egyébként elmondta, hogy a Külügyminisztérium és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet gyógyászati segédeszközöket ajánlott fel az összecsapások áldozatainak, illetve elképzelhető, hogy az égési sérülteket Magyarországon kezelnék.