Ez vár rátok, magyarok!

2014.02.25. 14:23 Módosítva: 2014-02-25 14:25:56
Két százalék lehet 2014-ben és 2015-ben a magyar gazdaság növekedése az Európai Bizottság szerint, miközben a büdzsé hiánya ismét a 3 százalék körülire kúszik vissza.

Tavaly még a válságból lábalt ki 1,1 százalékos növekedéssel a hazai gazdaság, melyet nagyrészt a belső keresletnek köszönhet a kormány. A költségvetés hiánya tavaly eközben a bruttó hazai termék 2,5 százalékát tette ki, idén és jövőre azonban ismét 3 százalék körülire emelkedik a várakozások szerint - az Európai Bizottság téli gazdasági prognózisa szerint.

A gazdasági előrejelzés szerint 2013-ban valódi növekedést mutatott fel a magyar gazdaság azután, hogy 2012-ben a korábbi egyszeri költségvetést javító tételeket hatása elmúlt és az ország 1,7 százalékos recesszióba került.

Három dolog, ami húzott minket

  • Tavaly elsősorban az állami fejlesztéseknek köszönhetően nőtt a gazdaság,
  • valamelyest az EU alapok által támogatott szektorokban működő vállalatok is növelték befektetéseiket, ami szintén hozzátett valamicskét a növekedéshez,
  • harmadszor a MNB vitatott hitelprogramja is hozzájárult a javuló eredményekhez az Európai Bizottság kedden közzétett jelentése szerint.

Az infláció jelentős visszaesése növelte ugyan a háztartások reáljövedelmét, de a magas munkanélküliség és a folyamatos hiteltörlesztések miatt a lakosság fogyasztása nem volt túl magas. De ezzel együtt is összességében a belső kereslet jelentette a tavalyi növekedés motorját Magyarországon, ami főként annak köszönhető, hogy 2012-es rémisztően alacsony szintről a fogyasztás azért javulni tudott. 

Screen Shot 2014-02-25 at 12.57.28.png
Fotó: Európai Bizottság

Mi javul? Mi nem javul? 

Az idén és jövőre előre jelzett 2,1 százalékos reál GDP növekedés is elsődlegesen a belső keresleten nyugszik majd, melyhez az exporttöbblet várhatóan nem ad hozzá semmit, mert nem lesz nagyobb, mint a 2013-as volt. 

A háztartások fogyasztása kapcsán is azt várja az EB, hogy 2014-ben tovább növekednek megint a reálkeresetek emelkedése miatt. Utóbbi részben az állami árszabályozás (rezsicsökkentés) és a közalkalmazotti bérek emelése miatt válhat valósággá.

Brüsszel szerint könnyebb feltételekkel lehet majd ingatlan hitelekhez is jutni, igaz, az ingatlan túlkínálat miatt a lakáspiaci befektetések kapcsán csak mérsékelt piaci visszarendeződést várnak a közgazdászok. Ami a vállalati szektor hitelezését illeti, az EB úgy látja, az MNB hitelprogramja csak átmenetileg javít a helyzeten.

Lesz új munkahely

A munkaerőpiacra visszatérők növekvő száma ellenére a munkanélküliségi ráta 2013 negyedik negyedévére 10 százalék alá esett. Ehhez nagyban hozzájárult a közmunka program, a határ menti ingázó munkavállalók aki más tagállamban találtak állást és a munkavállalás kifehérítést célzó kormányzati intézkedések. A várakozások szerint idén már a magánszektor is több új munkahelyet ad majd a korábbi éveknél.

Az infláció csak nem nyugszik

Történelmi mélyponton van az infláció, elsősorban a rezsicsökkentésnek köszönhetően, melynek hatása azonban elhalványul várhatóan 2015-re. Ezáltal pedig a infláció ismét elérheti a 3 százalékos jegybanki célt.

A forint gyengülése kockázatot jelent az inflációs előrejelzésekben, a nemzetközi pénzbőség szűkülése, a kamatok emelkedése pedig veszélyes az egész országnak.