A csehek is bevezetik az eurót

2014.02.27. 09:35 Módosítva: 2014.02.27. 09:37
Kettő-öt éven belül jöhet a cseh euró – jelentette be Milos Zeman, cseh köztársasági elnök tegnap az Európai Parlamentben.

A cseh elnök szerint országa már most is teljesíti az euróbevezetés feltételének számító maastrichti konvergenciakritériumokat. A közös valuta bevezetése Zeman szerint két évet vehet igénybe, de legfeljebb ötöt, ha „rosszul alakulnak a dolgok”.

Zeman bejelentését némiképp árnyalja, hogy a Cseh Köztársaságot kormányzó koalíciós erők megosztottak az euróbevezetés kérdésében. A szociáldemokraták a minél gyorsabb bevezetés mellett foglaltak állást, míg a liberális-konzervatív koalíciós partner szerint az euróbevezetés jelenleg nem szerepel a kormány kitűzött céljai között.

Zeman egyébként cseh elnöktől teljesen szokatlan Európa-párti beszédet mondott. Többek között állást foglalt a szorosabb integráció mellett, támogatta a közös európai adózást és a védelempolitika megerősítését.

A Cseh Köztársaság lenne az euróövezet tizenkilencedik tagja. Legutóbb Lettország csatlakozott a közös valutát használó országokhoz idén január 1-jén. Az EU-hoz 2004-ben, Magyarországgal egy időben csatlakozott összesen tíz országból eddig hatan cserélték euróra a nemzeti valutájukat. Magyarország mellett Csehország, Litvánia és Lengyelország őrzi továbbra is a nemzeti pénzt. A litvánok 2015 elején fognak csatlakozni az euróövezethez, Lengyelország és Magyarország jelenleg nem rendelkezik a kormány által elfogadott csatlakozási dátummal.