Szegedi Csanád beszállt a rasszizmus elleni harcba

2014.02.28. 09:21
A volt jobbikos alelnök az Európai Bizottságnál érdeklődik, mit terveznek tenni a rasszizmus és az antiszemitizmus visszaszorítása érdekében.

"Az antiszemitizmus és a rasszizmus romba dönti mindazt a pozitív álmot, amelyet a békés, fejlődő Európa képes nyújtani az európai embereknek, és amely az európai kultúrán keresztül példát mutathat az emberiségnek" – ezt a mondatot nem más jegyzi, mint Szegedi Csanád.

A Jobbik volt alelnöke, a párt EP-képviselője ugyanis január végén írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben azt tudakolta, milyen intézkedési tervei vannak a brüsszeli testületnek 2014-ben az antiszemitizmus és a rasszizmus visszaszorítása érdekében?

Szegedi, akiről 2012-ben derült ki, hogy édesanyja ágán zsidó származású, azóta megtért, és úgy tűnik, visszafogottan ugyan, de azon serénykedik, hogy Európa tegyen már végre valamit ez ellen a csúnya rasszizmus és antiszemitizmus ellen.

Az EUrologus az első mondat olvasását követően visszaült a székre, és tovább tanulmányozta a szöveget, miszerint:

"A magyarországi Jobbik és a görög Arany Hajnal megnyilvánulásai magukban hordozzák az erőszakot, mások kirekesztését és az antiszemitizmust is, amelyekre az Európai Unióban számos példát látunk nap mint nap."

Szegedi Csanád sajnos arra nem tér ki kérdésében, hogy ő ebben milyen szerepet játszott. Lehet, hogy hitelesebb lett volna az egész levél, ha erről a részletről nem feledkezik meg. Pedig ő is felismeri, a szélsőségek elleni küzdelemhez bátorság kell: "A szélsőjobboldali szervezetek térnyerése hatalmas veszélyt jelent egész Európa számára, és csak bátor politikai lépésekkel lehet egységesen fellépni a gyűlölet ellen és az emberi jogok feltétlen tisztelete mellett" – írja a bizottsághoz írt kérdésében.

Az EP-képviselők írásbeli kérdéseire egyébként a bizottsági adminisztráció köteles válaszolni. Jelen esetben a papírtologatáson kívül más praktikus haszna nincs az eljárásnak.

És ha már belelendült, Szegedi Csanád írt egy második kérdést is a bizottsághoz, melyben az EU és Izrael közötti partnerség megerősítéséről faggatózik. "Véleményem szerint az EU-nak erkölcsi kötelessége a fentebb említett tényezők alapján szorosabbra fognia az Izraellel folytatott gazdasági és társadalmi kooperációt, amely mindkét partner részére kölcsönös előnyökkel járna" – érvel a megtért egykori jobbikos.

Az EUrologus csak üdvözölni tudja, ha egy magyar EP-képviselő fellép a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen – különösen, ha volt jobbikos az illető. De nem az Európai Bizottságot kéne ebben a semmitmondó levelezési eljárásban kérdőre vonni, hanem talán otthon, az egykori bajtársakat kellene jobb belátásra buzdítani. Úgy jönne el a valóban szebb jövő.