Kemény EP-képviselők: bombázó, anya, nagymama és hányózacsigyűjtő

2014.03.29. 13:24 Módosítva: 2014-03-29 13:26:01
Környezetvédő, politikus, filozófus, de szereti a murit. Anya, nagymama és komoly hányózacsigyűjtő. Eija-Riitta Korhola finn EP-képviselő így mutatkozik be a Twitteren. A konzervatív politikus-bombanő menőségben lenyomja a magyar konzervatív EP-képviselőnőket.

A finn konzervatívok nem veszik olyan komolyan magukat, mint itthon a Fidesz-KDNP szövetség sziklaszilárd erkölcsű és rendíthetetlen hitű politikusai. A néppárti Eija-Riita Korhola legalábbis könnyed természetességgel elegyíti a focimami és a nagyvilági díva stílusát a MILF-szexualitással, mégis 1999 óta stabil helye van a finn konzervatívok EP-listáján.

Mielőtt bárki elhamarkodott következtetéseket vonna le a finn képviselőnő politikai teljesítményét illetően, érdemes megfontolni néhány figyelemre méltó körülményt. A három gyerekkel és egy unokával büszkélkedő Korhola 15 éve az EP tagja, tehát háromszor választották meg a jobboldali-konzervatív szavazók. Ráadásul Finnországban nyitott pártlistákra lehet szavazni, ezért a választópolgárok a listán szereplő jelöltek sorrendjét teljesen átírhatják.

eija-riita 3
Fotó: European Parliament

A filozófus végzettségű képviselőnő az EP Környezetvédelmi Bizottságának tagja, ahol vegyi anyagok engedélyezésével, illetve az üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatos parlamenti jelentéseken dolgozott. Az EP honlapján elérhető adatok szerint a plenáris üléseken a közepesen aktív képviselők közé tartozik, mégis rendszeresen szerepel a finn sajtóban, és kiválóan kommunikál a közösségi médiában.

Fotó: Karl Vilhjalmsson / paikallisvoima.fi/

A finn képviselőnő legmerészebb húzása azonban kedvenc hobbijának népszerűsítése. Korhola a napokban az összes EP-képviselőt arra biztatta egy levélben, hogy gyűjtsenek neki egészségügyi tasakokat a repülőgépekről (hányózacsit). Saját állítása szerint neki van a világ legnagyobb ilyen kollekciója, és aki különleges darabokkal járul hozzá a gyűjtemény bővítéséhez, egy jutalom-vacsorára számíthat Korholával. Azért vagyunk biztosak benne, hogy nem csak egy sértett munkatárs utolsó bosszújáról van szó, mert öt éve pontosan ugyanilyen felhívást intézett képviselőtársaihoz.

Nekünk már csak egy kérdésünk maradt: ki vehetné fel a versenyt a magyar mezőnyből a finn EP-képviselővel? 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!