Az osztrák politikában inkább csak gyomrosokat osztogatnak

2014.04.25. 14:41 Módosítva: 2017.01.27. 01:49
Interjú Nagy Szabolccsal, az osztrák NEOS párt EP-képviselőjelöltjével.

Nagy Szabolcs az osztrák NEOS (Új Ausztria) párt európai parlamenti listájának hatodik helyén várja a május végi EP-választást. Tizenkét éve költözött Ausztriába, a politikát társadalmi munkának tekinti. Liberális elveket hirdető pártja a tavalyi választásokon meglepetésszerűen jutott be az osztrák parlamentbe, a májusi európai parlamenti választáson pedig 10 százalék körüli eredményre számítanak.  

Az EUrologusnak arról beszélt, hogy habár ő az egyetlen külföldi állampolgárságú politikus, aki EP-listán ilyen előkelő helyen szerepel, magyar származása miatt sosem érte hátrány az osztrák közéletben. A magyarországi politika hangnemét nagyon durvának találja, és károsnak tartja, hogy az túlságosan beférkőzik az emberek magánéletébe.

Mivel foglalkozott azelőtt, hogy a politizálni kezdett?

Nagy Szabolcs
Nagy Szabolcs

Ez a hobbim, munka mellett vagyok politikus. A budapesti közgázt végeztem el, utána posztgraduális képzésen egy évig a bécsi közgázon tanultam. Tíz éve egy nagy osztrák biztosítónál dolgozom, ahol 2009 óta a controlling részleget vezetem.

Érezte valaha, hogy a pártban vagy a tágabb környezetében másképp kezelték Önt, mert nem osztrák?

Nem, soha. A magyar és az osztrák történelmi kapcsolatok miatt magyarként nem igazán tekintenek külföldinek. Magyarország a legkedvesebb partnerország itt Ausztriában. Hogy külföldi állampolgárként szerepelek az osztrák listán, hatodik helyen, azt bizonyítja, hogy elfogadnak a mozgalmon belül, és Ausztriában is.

Fellépett más nem osztrák állampolgárságú politikus is a kampányban?

Egyáltalán nem jellemző, én nem tudok senkiről, aki most az EP-választáson előkelő helyen állna.

Mi most a politikai helyzet Ausztriában?

Komoly az elégedetlenség a két nagy osztrák párttal, a Néppárttal (ÖVP) és a Szociáldemokrata Párttal (SPÖ) szemben, amelyek kis kihagyással évtizedek óta koalícióban kormányoznak. A kampány során az lesz a döntő, hogy a szavazók a szélsőséges, vagy a konstruktív megoldást választják. A NEOS az utóbbit kínálja.

Lehet párhuzamot vonni a magyar politika mostani állásával? Itt is feltűnő az elégedetlenség.

A Fidesz 44 százalékos támogatottsága mellett nem biztos, hogy tudunk elégedetlenségről beszélni. Mi arra számítunk, hogy a kormánypártok népszerűsége itt Ausztriában csökkenni fog a legutóbbi EP-választáshoz képest. Mindkét párt veszíteni fog a támogatottságából, a kérdés az, hová vándorolnak ezek a szavazatok. Három komolyabb lehetőség van: a Zöldek (Die Grünen), a NEOS, és a nemzeti jobboldali párt, a Szabadság Párt (FPÖ). Őket nem nevezném radikálisnak, nem összehasonlíthatók a Jobbikkal.

Milyen eredményre számítanak?

A cél az, hogy 10 százalék fölé kerüljünk, és két mandátumot szerezzünk. A szeptemberi parlamenti választáson 5 százalékot kaptunk. A közvélemény-kutatások egy picit jobb eredményt mutatnak ennél, de szeretnénk a földön maradni. 

Mi a párt hirtelen sikerének a titka?

Tudatos építkezés áll mögötte. A NEOS független civil szervezetként indult, amely azt hirdette, hogy be kell vonni a társadalmat a közös problémák megoldásába. A politikától elfordult, elégedetlen választókat egy újfajta, nyitott politikával szólítottuk meg, három kiemelt területen: az oktatás, az egészségügy és a nyugdíjak témájában.

Szeretnénk tényleg közel kerülni a választókhoz: “NEOS @ Home” estéket rendezünk, ahol mi, a párt szimpatizánsai vagy tagjai hívunk meg érdeklődőket a saját otthonunkba, ahol együtt politizálhatnak velünk.

Ezen kívül témák szerint is szervezünk csoportos találkozókat, ahova bárki jöhet beszélgetni a költségvetésről, a gazdaságról, vagy bármilyen témáról. Több mint 20 ilyen csoportunk van, ezek átlagosan havonta egyszer találkoznak.

Egy “nyitott házat" is üzemeltetünk a bécsi központban. Ha jó ötlet érkezik, azt a témacsoport és a taggyűlés megvitatja, és végül a program része is lehet, bárhonnan is érkezzen.

Az EU-val kapcsolatos témák érdeklik a közönséget? Vagy itt is a belpolitikáról szól a kampány?

Ez itt sincs másként, de szeretnénk rajta változtatni. Az otthoni rendezvényeinken arról beszélgetünk, hogyan látjuk Európát. Az a szlogen, hogy "Wir lieben Europa", beleszerettünk Európába. Viszont mindig hozzátesszük, hogy ez egy olyan kapcsolat, amin folyamatosan dolgozni kell.

Ön milyen témákkal foglalkozik?

Három témám van: Európa, a gazdaság, és a migráció. 

Az osztrák társadalmat befogadónak látja?

Nekem személyesen jó a tapasztalatom, de az biztos, hogy a nem EU-s országokból érkezők esetében bőven van még javítanivaló.

Mik a legnagyobb problémák?

Nem vagyok hajlandó ezt problémának nevezni. A kulturális sokszínűség egy lehetőség a gazdaságnak és a társadalomnak.

A bevándorlás kezelésében min változtatna? 

A hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes években, amikor a legerősebb volt a bevándorlási hullám Ausztriába, a kormány nem állt elő integrációs stratégiával. Ez mára sokat javult. Példaképeket szeretnénk a közvélemény elé állítani, hogy megmutassuk: a bevándorlással előnyök is származnak, a nyitottság gazdagítja az országot.

Milyen különbségeket lát a magyar és az osztrák politizálás között?

A legnagyobb különbséget a hangnemben látom. Magyarországon, különösen a választások alatt, az ellenfél megsemmisítése volt a cél. Ausztriában szintén tud goromba lenni a stílus, de az övön aluli ütések helyett inkább csak gyomrosokat osztogatnak. Kicsit kellemesebb a hangnem. A NEOS pont ebben tűnik ki: szeretné ezt még tovább javítani. A szónoklatok egy része is azzal kezdődik, hogy megbecsülést és tiszteletet mutatunk a politikai versenytárs felé, különösen azokban a témákban, amelyekkel mi is egyetértünk. Csak ezután mondjuk el, hogy mi az, ami nekünk fontos. Így kényszerítjük együttműködésre az ellenfeleinket.

Mi a véleménye a magyar választásról, a kampányról és az eredményről?

Nem veszek részt a napi magyar politikában, ezért nem szeretnék konkrétan állást foglalni. Az viszont látható, hogy a politika két problémával küzd: az egyik az, hogy túlságosan része a hétköznapoknak. Ismerek olyan házasságokat, barátságokat, amelyek azon buktak el, hogy a felek más politikai táborba tartoztak. Ez érthetetlen és káros a társadalomra.

A másik probléma, hogy az államban való hit még mindig nagyon erős Magyarországon. Nem elég széles körben elfogadott az a nézet, hogy az egyén egyedül felelős a saját és családja sorsáért. Valójában az állam feladata csupán annyi, hogy ehhez a boldoguláshoz kereteket teremtsen, és segítséget nyújtson bizonyos területeken, például az oktatásban. Másrészt az államnak szociális hálót kell fenntartania azoknak, akik saját erőből nem jutnak előre. Miután ez megvan, a saját erő az, ami valódi sikerekhez vezethet, és nem az állam.

El tudná képzelni, hogy Magyarországon politizáljon?

Elvileg igen, de az én családom Bécsben él, tehát nekünk ez a központ.

Össze tudja egyeztetni ezt a hobbit a munkájával?

Ez egy társadalmi munka. A családom támogat ebben, ezért tudom csinálni.  Ettől függetlenül nagy kihívás  megtalálni az egyensúlyt a munka, politika, és család hármasában.