Fel is függesztették az uniós pénzeket, meg nem is

2014.04.28. 18:25 Módosítva: 2014.04.28. 18:27
Hivatalosan nem függesztették fel az uniós támogatások átutalását, de informálisan jelezte Brüsszel, hogy ne küldjön a magyar kormány addig számlát, amíg az intézményrendszerrel kapcsolatos viták nem rendeződnek.

A Magyarország által felhasználható felzárkóztatási támogatásokat az Európai Bizottság utalja át. Ezek a források kulcsfontosságúak a magyar gazdaság fejlődése szempontjából  az elmúlt tíz évben lényegében minden ebből épült. 

Ezzel tisztában van az Európai Bizottság is, ezért óvatosan bánik a felfüggesztéssel, még akkor is, ha problémákat észlelnek egy adott tagállamban. Magyarországon most a támogatásokat elosztó intézményrendszer átalakítása kapcsán láttak problémákat.

Bizottsági forrásunk szerint ilyen esetben a brüsszeli testület egy három lépcsős eljárást alkalmaz:

  1. Az első esetben a Bizottság informálisan jelzi a tagállamnak, hogy ne küldjön számlákat, mert fenntartásai vannak a kifizetéssel kapcsolatban. Magyarország most ebben a helyzetben van, ezt Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség illetékes államtitkára is elismerte.
  2. Megszakításról akkor beszélnénk, ha az informális figyelmeztetés ellenére mégis küldene számlákat a magyar kormány Brüsszelnek, és ekkor az Európai Bizottság kénytelen lenne egy hivatalos levélben részletezni, hogy konkrétan mivel van baja. Erre már volt példa 2012 végén.
  3. Végül a felfüggesztés, amelynek hatása lényegében ugyanaz, mint az előző lépésnek, viszont nehezebb és hosszadalmasabb a döntés megváltoztatása.

Forrásunk szerint tehát lehet, hogy kinéz az összes magyar kohéziós forrás megszakítása vagy felfüggesztése, azt azonban semmiképpen nem egy informális levélből tudná meg a magyar kormány és nyilvánosság - ezeket ugyanis hivatalosan kommunikálná Budapest felé az Európai Bizottság pontosan megnevezve azt, hogy melyik programokat érinti a döntés.

Ráadásul forrásunk szerint az Európai Bizottságnak sem érdeke, hogy idő előtt nyilvánosságot kapjon a források felfüggesztésének lehetősége. Ezzel az eszközzel csak akkor él a brüsszeli testület, ha tényleg nem sikerült megegyezni az adott kormánnyal.

Brüsszeli forrásaink szerint a probléma a magyar kormány adminisztratív mulasztásából fakad. A pályázatok kiírását, elbírálását és kifizetését végző szervezetek listáját a magyar kormánynak frissítenie kellett volna, miután az egész magyar szervezetrendszert átalakította. Ezt azonban elmulasztották.

Néhány éve David Cameron brit kormányfő hatalomra kerülése nyomán pont ugyanilyen adminisztrációs bakik miatt függesztette fel az összes angliai kifizetést az EB, miután a pénzek célba jutását leíró dokumentumokban szereplő irányító hatóságokat egyszerűen felszámolták - és utóbb újakat hoztak létre helyettük. Mihelyt ugyanis az új irányító hatóságok létrejöttek és azokról részletes tájékoztatást kapott Brüsszel, “feloldották” a felfüggesztéseket.  • Hírek
  • Hírek