Nevessen az EP-képviselőkön!

2014.05.09. 13:59
Kádár János mint jó példa, vetkőző-performansz a román szociknál, és a magyar Twitter-király egy cikkben!

Előző cikkünkben részletesen bemutattuk, hogy mit csináltak a magyar EP-képviselők az elmúlt öt évben, sőt, a képviselők maguk beszéltek arról, mit tartottak az elmúlt évek legfontosabb témájának, saját teljesítményük csúcsának, és mit gondolnak az EU jövőjéről. Most a vicces és kellemetlen pillanataikat gyűjtöttük össze.

A jobbikos Morvai Krisztina számtalan szereplése közül azt a videót választottuk, ahol Morvai képviselőtársával, Kovács Bélával húz egy hirtelen párhuzamot a kilenc ember halálát okozó kolontári vörösiszap-ömlés és a szlovák nyelvtörvény közé. A felszólalásra reagáló szlovák képviselőknek elég arra rámutatniuk, hogy ez mekkora blődség, és arról, hogy a szlovák nyelvtörvénnyel tulajdonképpen mi a baj, egy szó sem esik.

Azt, hogy miként kellett volna ezt csinálni, Bokros Lajos mutatta meg, aki a szlovák nyelvtörvény hibáit három percben, szlovák nyelven elmondott felszólalásában taglalta, hogy az üzenet címzettjei biztosan mindent tökéletesen értsenek. Bónusz: az elnöki székben Schmitt Pál!

Bokros Lajos szlovákul elmondott felszólalása a szlovák nyelvtörvény vitájában

Visszatérve még egy pillanatra Morvaihoz: ebből a videóból az is kiderül, hogy a jobbikos honanyának mindenből elege van, de leginkább a totális gyarmatosításból. Ezért aztán szerinte Magyarországnak már tényleg nincs értelme az EU-ban maradnia.

Ha négy évvel ezelőtt is készült volna ilyen összeállítás, egyvalaki biztos szerepelt volna benne. Gurmai Zita, a politikai vetkőző-performansz műfajteremtő képviselője ezúttal nem a szokásos „ledobom a pólót” előadással szerepel az összeállításban. Hanem azzal a jelenettel, amikor a Román Szociáldemokrata Párt konferenciáján egy nem mindennapi gesztussal sikerült térdre ereszkednie Ion Iliescu exállamfő előtt.

Gurmai Zita (MSZP) térdre ereszkedik Ion Iliescu román ex-államfő előtt

Herczog Editnek egyébként nincs különösebb problémája az angol nyelvvel, de ebben a felszólalásban olyan viccesen elegyítette a „monkey” és a „popó” szavakat, hogy ezzel nem csupán a magyar, de a nemzetközi sajtóban is hírhedté vált. A szocialista képviselőnő Nigel Farage, a brit euroszkeptikusok vezetőjének felszólalására próbált reagálni, akinek beszédét egyébként nemcsak az oly káros politikai populizmus tananyag részeként, hanem a retorikaórákon is oktatni lehetne. A lényeg 6:00-nál kezdődik.

Maradva az angol nyelvnél, emlékezhetünk arra, hogy nem indult gördülékenyen Áder János európai parlamenti karrierje sem. Az azóta köztársasági elnökké választott ex-EP-képviselőt egy angol interjúval sikerült sarokba szorítani, amelynek során kiderült, hogy egyáltalán nem beszél angolul.

Deutsch Tamás twittere egy teljesen külön cikket érdemelne. Nem is szaporítjuk feleslegesen, jöjjenek az idézetek:

Deutsch Tamás         @dajcstomi   febr. 27.

Van szörnyűségesebb, mint a herevasalás: szandi zoknival... pic.twitter.com/gQQYw84E9H

Deutsch Tamás         @dajcstomi   máj. 10.

"Gyors letartóztatások kellenének trafikügyben"-ír vágyairól a zindex. Puhapöcsűek! Lincselés? Tömeges kivégzések? http://index.hu/belfold/2013/05/10/gyors_letartoztatasok_kellenenek_trafikugyben/ …

Deutsch Tamás         @dajcstomi   2013. márc. 20.

"Sem megvásárolható, sem megfélemlíthető nem vagyok." - írta ez a vona. Hallottak már ilyet emberek, hát ki a fasz akarna vonát venni?

Ennyiből mindenkinek világos lehet, hogy mit csinált Deutsch Tamás az elmúlt öt évben. Egyébként 2013 elejéig visszagörgetve hét „fasz”-t számoltunk, és ebben nincs benne a műfajteremtő „Ki a fasz az a Thomas Melia?”

Gál Kinga a magyar kormányt bíráló Tavares-jelentés elfogadása után hajtott végre performanszot, aminek lényege, hogy egy tál lencsét csempésztek az MSZP-s Göncz Kinga irodájának ajtaja elé. A rejtélyt egy sajtóközleménnyel oszlatták el, a lépéssel azt kívánták sugallni, hogy Göncz egy tál lencséért „hazája ellen szavazott”. Kevésbé volt „emelkedett” Gál Kinga egy másik lépése, amikor az Európai Parlament indiai látogatása során a hivatalos programról meglépve vásárolni indult. Különösen úgy nem, hogy a delegációval utazó többi képviselő szerint Gál akkor lépett meg, amikor a társaság egy HIV-fertőzötteket kezelő kórházat látogatott, és a képviselőnő amiatt aggódott, nehogy elkapja a fertőzést.

A KDNP önállóságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy ebben a nem mindennapi összeállításban is saját jogon szerepelnek. Surján László, a párt EP-képviselője 2012-ben egészen odáig ment a keresztény értékek védelmében, hogy Kádár Jánost említette példaképként az összes képviselőtársának kiküldött levelében. “(…) A proletárdiktatúra idején sem érték a keresztényeket olyan atrocitások, mint manapság az Európai Unióban, amikor egy tagállam egy keresztényt nevez ki egy fontos posztra.”

Azt, hogy mennyire erős volt a mezőny híven tükrözi, hogy a szélsőjobbról megtért Szegedi Csanádot, az EP-alelnöki székből a Sándor-palotán át megbukó Schmitt Pált, illetve az EUrologus Kemény EP-képviselők rovatában is szereplő Bagó Zoltánt csak a rend kedvéért említjük meg a végén.