Juncker nem áll félre azért, mert Orbán nem támogatja

2014.05.26. 01:39 Módosítva: 2014.05.26. 01:42

„Megvan a legitimitásom hozzá, hogy az Európai Bizottság következő elnöke legyek" – mondta Jean-Claude Juncker, akit az Európai Néppárt jelölt az Európai Bizottság élére, de például Orbán Viktor már jelezte, hogy a néppárti EP-győzelem esetén sem támogatják, hogy belőle legyen José Manuel Barroso utódja.

Az Európai Parlament képviselőcsoportjainak vezető politikusai az előzetes eredmények ismeretében este már arról beszéltek, hogy most a csúcsjelöltek egyikének meg kell próbálnia maga mögé állítania az ahhoz szükséges többséget, hogy az Európai Bizottság elnökévé válasszák. A jelölésről bővebben itt olvashat>>>

Orbán Viktor a Hír TV-ben szombaton azt mondta, nincs olyan európai okmány, ami előírná, hogy a frakciók listavezetői kerüljenek az Európai Bizottság élére. Mint mondta, korábban Juncker Néppárti jelöltségét sem támogatták.

Hiába nem támogatja őt Orbán (és a britek) mint a Néppárt EB-elnökjelöltjét, nem áll félre másik néppárti jelölt kedvéért – tette világossá éjjel háromnegyed egykor Brüsszelben Juncker, akit már eleve úgy konferáltak fel, mint a Bizottság következő elnökét.

Szerinte a lisszaboni szerződést aláíró tagállamok beleegyeztek, hogy az Európai Tanácsnak figyelembe kell vennie a választás eredményét, amikor meghozzák a döntésüket. Szerinte teljesen világos, hogy a Néppárt kapta meg a felhatalmazást a Bizottság vezetésére. 

Martin Schulz, a szocialisták EB-jelöltje azt mondta, hogy ő is szeretne többséget alakítani. „Bízom abban, hogy jobbak az esélyeim az Európai Bizottság elnöki tisztségének elnyerésére, mint Jean-Claude Junckernek". Juncker erről azt mondta, a választók világosan döntöttek. „A többi pártnak nem lenne szabad azt a benyomást kelteni, hogy az eredményektől függetlenül cselekedhetnek."

„Nincs másik erő, amelyik többséget tudna alkotni, csak a Néppárt. Ugyanakkor szeretnénk, ha ez a többség olyan széles lenne, amennyire csak lehet. Ha a szélsőséges pártok megakadályozzák, hogy az Európai Parlament jóváhagyását adja a Bizottság új elnökére, akkor nem fogom elfogadni az Európai Tanács jelölését" – mondta.

Azt mondta, korábban is együttműködtek már a szocialistákkal, és a többi európai parlamenti párttal, és meggyőző többséget fognak építeni a parlamentben. Könyörögni ugyanakkor nem fog a támogatásért. Kész kompromisszumokat kötni, de nem fog térdre ereszkedni a szociáldemokraták előtt. 

A néppárti listavezető külön említette a zöldeket, mint akiknek a támogatását szándékában áll elnyerni. „Sok területen egyetértünk a szocialistákkal és a zöldekkel is. Semmi szükség nincs rá, hogy a választás után is folytassuk a választási kampányt" – tette hozzá.

A hatályban lévő uniós szabályok - a Lisszaboni Szerződés - szerint a bizottsági elnököt a tagországok állam-, illetve kormányfői jelölik minősített többséggel, az EP-választások eredményének figyelembe vételével, és az Európai Parlamentnek kell megszavaznia a jelöltet egyszerű többséggel. A csúcsjelöltek korábbi tévévitájáról    itt olvashatja helyszíni beszámolónkat   .