Megszavaztatják magukat Barroso utódlásáról

2014.06.27. 12:54
A pénteki EU-csúcson az európai állam-, és kormányfők várhatóan a David Cameron brit miniszterelnök és Orbán Viktor által is ellenzett Jean-Claude Junckert jelölik az Európai Bizottság élére.

Brüsszelben, a belga királyi palota tőszomszédságában áll a brit nagykövet hivatalos rezidenciája. A 19. századi villában gyakran megfordulnak fontos emberek. A június 6-i brüsszeli G7 csúcs után, az éjszaka kellős közepén, például Angela Merkel és legszűkebb köre futott be egy nagy fekete autóval. 

000 DV1729893

Fotó: Francisco Leong

A német kancellár David Cameron brit miniszterelnökkel találkozott, és hajnalig egyezkedtek arról, hogy ki lehetne a briteknek is elfogadható személy az Európai Bizottság elnöki posztjára. Merkel nem jutott dűlőre Cameronnal, ahogy sikertelen volt a pár nappal később a svéd nyári palotában tartott egyeztetésük is. Mivel a britek nem álltak elő egyetlen komolyan vehető javaslattal sem, ezért aztán Juncker maradt a jelölt.

Péntek este eldől

A pénteki EU-csúcson az európai állam-, és kormányfők várhatóan Junckert jelölik az Európai Bizottság élére – annak ellenére, hogy teljes mellszélességgel csak most hétvégén álltak ki mellette európai vezetők, ráadásul nem is párttársai, hanem szocialisták.

David Cameron ismét beszorította saját magát egy sarokba, ahonnan senki sem segít neki kijönni. Brüsszeli bennfentesek szerint két taktikai hibát vétett: a választások előtt nem tette világossá, hogy neki elfogadhatatlan Juncker, és nem állt elő olyan kompromisszumos alternatív jelölttel, aki másnak is szimpatikus lehet.

A brit kormányfő szavazást kért, amit biztosan elveszít, hiszen a blokkoló kisebbséghez még legalább egy nagy tagállam támogatására szüksége lenne. Kérdés, Orbán Viktor hogyan szavaz majd. Brüsszeli diplomáciai forrásaink ezzel kapcsolatban nem akartak találgatni.

Mivel nincs kompromisszum, így az a hagyomány sem folytatható, hogy „csomagban” osztozkodnak a többi uniós vezető posztról. Az Európai Tanács állandó elnökét, a kül-, és biztonságpolitikai főképviselőt később, július második felében várhatóan egy rendkívüli csúcs keretében nevezik majd meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!