Soros: Európában 100 milliárd eurós gazdaságélénkítés kell

2014.07.01. 13:05
Soros György szerint megszorítások helyett 100 milliárd eurós gazdaságélénkítő programra lenne szükség az eurózónában. Ukrajna ébresztőt fújt Európának, a kontinens országai között szorosabb együttműködés kell a kül- és energiapolitikai kérdésekben.

A gazdasági válság és az euroszkeptikusok megerősödését hozó legutóbbi EP-választások óta nincs európai olyan politikus, aki ne az EU fennállásának legnagyobb válságaként jellemezné a jelenlegi helyzetet. A megoldásokat illetően azonban nem lett sokkal okosabb az a több száz résztvevő, aki meghallgatta a magyar származású milliárdos Soros György, Herman Van Rompuy európai tanácselnök és Pierre Moscovici francia külügyminiszter gondolatait az Európai Unió megújulásáról. 

Az esemény apropóját Soros új könyvének bemutatója adta, amely a kor divatjának megfelelően az Európai Unió bukását jövendöli, ha a szervezet nem hajt végre mélyreható reformokat a következő néhány évben. A változás szükségességében az összes vitapartner egyetértett, de Sorost leszámítva a résztvevők új gondolatok helyett csak a szokásos mantrákat ismételgették.

100 milliárdos csomag, projektkötvények

Soros szerint az európai gazdasági problémákat csak egy 100 milliárd eurós befektetési programmal lehet leküzdeni. Soros szerint 100 milliárd eurónyi kormányzati befektetés 1000 milliárd euró magán-befektetést mozgatna meg, amely új lökést adna az európai növekedésnek. A pénzt úgy teremthetnék elő az európai kormányok, hogy az Európai Unió alacsony kamatozású projekt-kötvényeket bocsátana ki. Az ebből származó bevételt infrastrukturális beruházásra, elsősorban a digitális- és az energia-infrastruktúra modernizálására fordíthatnák a tagállamok. 

A gondolat nem új, uniós berkekben évek óta beszélnek a projekt-kötvényekről. Eddig azonban Németország ellenkezésén rendre elbuktak azok a kezdeményezések, amelyek a hiány lefaragása helyett további eladósodással próbálták kirángatni a kontinens országait a gazdasági stagnálásból. 

Soros szerint most változik a német álláspont. Egyrészt azért, mert Angela Merkel belátta, hogy a megszorítások zsákutcába terelték az eladósodott európai országokat, másrészt pedig azért, mert a baloldali koalíciós partner is nyomást helyez a német kancellárra. Szkeptikus volt viszont a projekt-kötvényekkel kapcsolatban Herman Van Rompuy, aki a vitában résztvevők közül valószínűleg a legjobban ismeri az európai vezetők aktuális véleményét.

Szigorú szabályok, de kevesebb szigor

Pierre Moscovici franciás könnyedséggel csak annyit mondott, hogy nem kéri a költségvetési szigorra vonatkozó szabályok enyhítését, csak azt, hogy a szabályok végrehajtása során az EU legyen kicsit elnézőbb. 

Utalt arra, hogy a 3 százalékos költségvetési hiánycélhoz való ragaszkodás recesszió-közeli állapotba hozta a francia gazdaságot 2013-ban. Ezért a gazdasági növekedést szolgáló hosszú távú befektetéseket szerinte figyelmen kívül kellene hagyni az EU-s hiánycél számításakor. 

Ukrajna ébresztőt fújt

Soros szerint az ukrán válság vízválasztó az EU életében. Mindenkinek világos lett, hogy az “új Oroszország” nagyhatalmi ambíciókkal tért vissza a világpolitikába, és egy alternatív kormányzási modellt kínál az Európai Unióval szemben.  

Ez a modell tagadja az uniós alapértékeket, mint a jogállamiság, vagy a szabad versenyen alapuló piacgazdaság, de az elitek számára kecsegtető alternatíva, mert társadalmi stabilitást teremt. Ukrajnában az EU és az oroszok által kínált kormányzási modell csapott össze. Ukrajna sorsa ezért az európaiak és Putyin számára is létkérdés.

Európának azért is kötelessége támogatnia Ukrajnát, mert a Maidan-téri tüntetők az Európai Unió által pártolt értékekért szálltak síkra. “Ha most cserben hagyjuk az ukránokat, azzal saját értékeinket áruljuk el” - mondta Soros, aki szerint a gazdasági segítség leghatékonyabb formája az lenne, ha az Európai Unió befektetési támogatást nyújtana az ukrán piacra lépő európai vállalatoknak. 

Ezzel az európaiak is jól járnának, hiszen vállalataik új piacokra lépnének, Ukrajnában pedig a befektetések fellendítenék a gazdaságot és enyhítenék a munkanélküliséget.  • Tippek
  • Hírek