Az EP felfüggesztheti KG Béla mentelmi jogát

2014.07.03. 10:59
Megkezdődött a Kovács Béla EP-képviselői mentelmi jogának felfüggesztése az EP-ben. De a folyamat még hónapokig eltarthat.

Az EP elnöke a mai ülésen bejelentette, hogy a magyar hatóságok kérték Kovács Béla jobbikos EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Kovács ügye májusban pattant ki: a képviselő a gyanú szerint Moszkvának kémkedett Brüsszelben, illetve éveken át segített orosz pénzeket a Jobbik környezetébe juttatni, és elsősorban ennek köszönhette példátlanul gyors előmenetelét a jobboldali radikális pártban.

A plenáris-bejelentést követően az EP jogi ügyekkel foglalkozó bizottsághoz kerül a kérdés. Ők leghamarabb július 7-én, a Jogi Bizottság első ülésén tárgyalhatják. Ha ekkor nem foglalkoznak a kérdéssel – amire van esély, tekintve, hogy ezen az ülésen választ magának a bizottság elnököt, és fogadja el a munkarendjét – akkor csak szeptemberben kerülhet napirendre Kovács Béla ügye.  

Mi fog történni Kováccsal? 

A bizottság zárt ülésen meghallgatja Kovács Bélát, és kijelöl egy jelentéstevőt, aki az érintettel, illetve a hatóságokkal együttműködve lefolytatja a vizsgálatot. Ez akár több hónapot is igénybe vehet.

A jelentéstevő az összegyűjtött információk alapján javaslatot tesz a mentelmi jog felfüggesztésére, vagy fenntartására, amiről a bizottság szavaz. A jelentéstevő elsősorban azt vizsgálja, hogy a megfelelő hatóság terjesztette-e be a kérést, illetve, hogy a kérés nem politikai természetű-e. A bizottsági szavazást követően az ügy az EP plenaries ülése elé kerül, amely szintén szavaz arról, hogy felfüggeszti, vagy fenntartja a képviselő mentelmi jogát.

Eddig három magyar ügy volt

Magyarországról eddig háromszor kérték a hatóságok EP-képviselők mentelmi jogának felfüggesztését Morvai Krisztina, Deutsch Tamás és Hankiss Ágnes ügyében.

Morvai mentelmi jogát egy a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt rágalmazás miatt folyó eljárásban kérte a bíróság még 2010-ben, és az EP jóváhagyta a felfüggesztést. Ugyanebben az évben szintén rágalmazás miatt kérték Deutsch Tamás mentelmi jogának felfüggesztését, ám ezt az EP nem hagyta jóvá. Hankiss Ágnes mentelmi jogának felfüggesztését pedig 2011-ben, egy kegyeletsértés miatt indított bírósági eljárás kapcsán függesztette fel az EP.

Magyarországról egyébként viszonylag kevés ilyen kérelem érkezik. Ebben a műfajban az abszolút favoritnak az olaszok számítanak, őket nagyjából holtversenyben követik a németek és a franciák, majd a lengyelek, és az osztrákok következnek. Akit további részletek érdekelnek, itt böngésszen.    • Tippek
  • Árfolyam