Az ukrán elnök szerint közel az orosz-ukrán háború

2014.08.30. 21:15
Megvan a politikai akarat, hogy a mostani uniós csúcs új megszorításokról döntsön Oroszországgal szemben – közölte Porosenko ukrán elnök az európai állam- és kormányfőkkel folytatott megbeszélései után Brüsszelben. Az EU kölcsönt és segélyt folyósít Ukrajnának, segít kipótolni Ukrajna gázellátását és tovább dolgozik azon, hogy az egyre kiélezettebb helyzetben tárgyalásos megoldás szülessen.

Petro Porosenko ukrán elnök szemmel láthatóan kimerülten, de alapvetően elégedetten beszélt. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió egységes fellépése nagyon lényeges az ukrán-orosz válság megoldásában. “Az EU-nak közösen kell szolidaritást vállalnia, és minden jel arra mutat, hogy ez meg is fog valósulni”.

Aarra figyelmeztetett, hogy a válság vészesen közeledik ahhoz a ponthoz, ahonnan már nincs tárgyalás, közel van a nyílt háború Ukrajna és Oroszország között.

Az Európai Unió pénzügyi segítséget nyújt Ukrajnának. Egymilliárd eurós kölcsönt és 250 milliós vissza nem térítendő segély folyósításáról szólnak a tárgyalások. Megegyezés született arról is, hogy az EU megnyitja a gázcsapokat Ukrajna felé, hogy az ország keleti régióiban is felkészülhessenek a téli időjárásra. K itért arra is, hogy a jövő heti minszki háromoldalú tárgyalásokon érdemi megállapodás születhet tűzszünetről az EBESZ égisze alatt.

Az EU külügyi főképviselője Catherine Ashton is tőle egészen szokatlan módon élesen reagált az elmúlt napok eseményeire. Közvetlen agressziónak nevezte a kelet-ukrajnai orosz csapatmozgásokat, és felszólította Oroszországot, hogy vessen véget a katonai bevetésnek.

Dalia Grybauskaite litván elnök egyenesen arról beszélt az EU-csúcs elött, hogy Oroszország gyakorlatilag Európával áll háborúban. Azt is szorgalmazta, hogy az Európai Unió hadianyagokkal, felszereléssel és katonákkal is segítse az ukrán védekezést.