A lengyel miniszterelnök az uniós tanács új elnöke

2014.08.30. 19:52 Módosítva: 2014-08-30 21:27:12
Donald Tusk lengyel miniszterelnököt választották az Európai Unió Tanácsának következő elnökének, míg az olasz külügyminiszter Federica Mogherinit az EU külügyi főképviselőjének jelölték szombaton kora este.

Magukra kevéssé jellemző módon összezártak az EU28-ak állam- és kormányfői, amikor szombati rendkívüli EU csúcsukon egyhangúan megszavazták az Donald Tusk regnáló lengyel miniszterelnökök Herman van Rompuy utódjaként.

A korábbi kritikák ellenére - melyek szerint az olasz külügyminiszter túlzottan oroszbarát - megállapodás született Catherine Ashton külügyi főképviselő utódjáról is, melyre Federica Mogherinit jelölték a vezetők. Tusk kinevezése két és fél évre szól de megduplázható, Mogherini mandátuma eleve ötéves.

Igazi politikai veterán Donald Tusk, akinek kormányzása alatt sosem volt recesszióban az országa, akiről a lengyel politika sikertörténete szól – méltatta utódját van Rompuy a vezetők döntését bejelentő sajtótájékoztatón Brüsszelben. Hozzátette, Tusk már a lengyel rendszerváltást elhozó Szolidaritás mozgalomban is részt vett ifjú éveiben.

Mogheriniről kijelentette, a Tanács biztos benne, hogy személyével jó közvetítőt és tárgyalót választ magának az Unió. Rompuy úgy fogalmazott: “Mogherini lesz az EU új arca”.

Tusk ígérete szerint utoljára beszél sajtótájékoztatón lengyelül – mely kijelentésével kritikusainak üzent, akik szerint az angolt is csak tanuló lengyel miniszterelnök nincs megfelelően felvértezve a nemzetközi tárgyalások lebonyolítására. Az EUrologus viszont úgy ítélte meg Tusk pár angol mondatából, hogy gond nélkül eleget fog tenni ígéretének. A Financial Times nyelvtudását firtató kérdésére a következő angol szójátékkal replikázott: “I’ll polish my English”.

A leköszönő lengyel vezető van Rompuy azon képességét méltatta, hogy tárgyalópartnereit a legnehezebb helyzetekben is kompromisszumra bírta.

Arra a kritikára, hogy hogyan lesz egy nem eurózóna országból jöve a közös valutát használók hatékony képviselője úgy fogalmazott: “Mindig azon dolgoztam, hogy az EU ne szakadjon szét az eurózónára és a többi tagállamra. Hogy egy olyan tagállamból jövök, amelyik még nem vezette be az eurót, erősíteni fogja ezt az elkötelezettséget az Európai Unióban.”

Frederica Mogherini magára az EU-politikusok következő generációjának részeként tekint, akik új energiát hoznak a kontinens közös politikájába. Rompuy szavaira reagálva azt ígérte, hogy a hosszú múltra visszatekintő olasz diplomácia hagyományaihoz méltóan képviseli majd az EU egészét az unión kívüli külpolitikában, melyre a jelenlegi kritikus időkben különösen nagy szükség van.

A személyét érintő kritikákra, hogy túl fiatal, nem elég tapasztalt és túlzottan oroszbarát nézeteket vall úgy reagált: “Húsz éve dolgozom az európai politikában és a civil szférában. 41 éves vagyok, már nem olyan fiatal! Az ember nem változtathatja meg a korát. Az európai vezetők új generációja érkezett az első vonalba, erre jó példa az olasz miniszterelnök Matteo Renzi aki szintén fiatalabb nálam. Talán pontosan ez az új generáció hozhatja közelebb az Európai Uniót a polgáraihoz” - mondta Mogherini.

Oroszbarátságára azzal reagált: hogy külügyminiszterként első útja Kijevbe vezetett tavasszal. Azon dolgozunk, hogy párbeszédet folytassunk Oroszországgal. Mindannyian tudjuk, hogy a katonai megoldás nem megoldás. - mondta Mogherini aki alkalmasságát bizonyítandó angolul és franciául is válaszolt az újságírói kérdésekre.

Gazdasági-válság csúcs októberben

Az olasz elnökség nyomására október 7-én rendkívüli csúcstalálkozót tartanak, melynek témája az európai növekedés és munkahelyteremtés ösztönzése lesz. Az indoklás szerint azért van szükség a téma legmagasabb szinten történő tárgyalására, mert az EU, és különösen az eurózóna lassan lábal ki a pénzügyi válságból, az infláció nagyon alacsony, a munkanélküliség pedig aggasztóan magas. Diplomáciai források szerint Angela Merkel német kancellár is nyitottabb mint korábban a gazdaságélénkítő lépésekre, látva az olasz és a francia gazdaság borús kilátásait.