Navracsics kereskedelmi biztos lehet

2014.09.03. 19:51
Egy kiszivárgott dokumentum szerint igen, de erősek a kételyek. A magyar jelölt ma délután egyeztetett az Európai Bizottság új elnökével.

Szerda délután Jean-Claude Juncker új bizottsági elnökjelölt környezetéből kiszivárgott egy ábra, amely az új Európai Bizottság összetételét ábrázolja. A dokumentumot nyilvánosságra hozó Financial Times újságírója szerint az ábra az egyeztetések múlt szombati állapotát tükrözi, ugyanakkor annak hitelességét több dolog is megkérdőjelezi.

Az egyeztetések múlt szombati állapotát tükröző ábra.
Az egyeztetések múlt szombati állapotát tükröző ábra.
Fotó: EUrologus

Az egyik kétely mindjárt a magyar biztos-jelölt, Navracsics Tibor, és az ábra szerint neki adott kereskedelmi portfólió miatt merül fel. Erről a posztról ugyanis korábban egyáltalán nem lehetett hallani a magyar jelölt kapcsán. Az EUrologus több forrásból is úgy értesült, hogy Navracsicsék és a magyar diplomácia a bővítést is magába foglaló szomszédságpolitikai területet ambicionálta.

Navracsics Tibor magyar biztosjelölt Jean-Claude Junckerrel tárgyal szerda délután a biztosi portfóliók elosztásáról.
Navracsics Tibor magyar biztosjelölt Jean-Claude Junckerrel tárgyal szerda délután a biztosi portfóliók elosztásáról.
Fotó: EUrologus

A kereskedelmi portfólió kifejezetten fontos terület. A kereskedelmi biztos irányítja a 28 tagú blokk külkereskedelmi stratégiáját, többek között ő vezeti az EU és más országok közötti szabadkereskedelmi tárgyalásokat. Jelenleg zajlik az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezmény tárgyalása (Transatlantic Trade and Investment Partnership TTIP), amely az utóbbi évtizedek legnagyobb hatású szabadkereskedelmi egyezmény lehet, amennyiben elfogadják a felek (korábbi cikkünk erről itt).

Jean-Claude Junckernek legkésőbb szeptember 10-ig kell nyilvánosságra hoznia az új biztosi testület összetételét, de a tárgyalások már ezen a héten lezárulhatnak, így az is kiderülhet, hogy milyen terület jut Navracsics Tibornak.

A biztosi testület összetételét még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, amely a korábbi hasonló szavazások tapasztalatai alapján nem lesz könnyű menet. A magyar jelölt lehet egyébként az új testület egyik gyenge pontja, ugyanis Navracsics korábban számos alkalommal konfrontálódott az uniós intézményekkel, Orbán Viktor pedig nem támogatta Jean-Claude Juncker bizottsági elnöki jelölését.