Egy talán el sem hangzott mondat miatt őrjöng Moszkva

2014.09.04. 12:08
Barroso azt állította, hogy Putyin azt állította: ha akarja, két hét alatt beveszi Kijevet – állítja a La Reppublica olasz napilap. Az oroszok a szerintük megváltoztatott értelmű mondat szivárogtatása miatt kétnapos ultimátumot adtak: nyilvánosságra hozzák az egész Barroso-Putyin beszélgetést.

Kibuktak az oroszok, mert az Európai Bizottság vezetője, José Manuel Barroso állítólag közölte: amikor augusztus 29-én felhívta Vlagyimir Putyint, az orosz elnök azt mondta neki, két héten belül bevehetné Kijevet, ha akarná.

A hivatalos – és általában meglehetősen diplomatikusan fogalmazó – európai uniós sajtóközlemény mindössze annyit jegyez meg a beszélgetés hangulatáról, hogy „nagyon őszinte eszmecsere” volt, Putyin szavairól viszont semmit, csak amit Barroso közölt vele. A Bizottság elnöke amiatt telefonált, hogy számon kérje az oroszok katonai beavatkozását Ukrajnában, amelynek egyre nyilvánvalóbb jeleit látják nyugati vezetők.

Dúl az információs háború

Az olasz La Reppublica szerint Barroso másnap, az EU csúcstalálkozóján ismertette a tagállamok állam- és kormányfőivel, mit is válaszolt Putyin. Felvezetésképp Petro Porosenko ukrán elnök beszámolója alapozta meg a hangulatot az országában kialakult drámai helyzetről. Miután elment, a „litván Vaslady”, Dalia Grybauskaitė tette a legkeményebb megjegyzéseket, többek között azt hangoztatva, hogy „Oroszország háborúban áll Európával”, és katonai segítséget sürgetett Ukrajnának. Őt Angela Merkel német kancellár követte, aki szerint a jelentős orosz kisebbségekkel rendelkező Lettország és Észtország lehet a következő célpont. 

Csend következett, amit Barroso tört meg, megosztva, miről is volt szó az augusztus 29-i híváskor, írja a La Reppublica. A lap szerint a bizottsági elnök azt állította, hogy a beszélgetés egy pontján Putyinból kitört: „a probléma nem ez – de ha akarom, két hét alatt elfoglalhatom Kijevet”.

A mondat annak ellenére felpaprikázta az orosz diplomáciát, hogy a lap csak másodkézből származó információk alapján adta Barroso szájába. Jurij Usakov, az orosz elnök egyik segédje ugyan nem tagadta, hogy az állítás elhangzott, de szerinte azt kontextusából kiragadva idézték és teljesen más volt a jelentése, Barrosótól pedig érdemtelen dolog egy magánbeszélgetés tartalmát kikotyogni. 

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség egy levélről is beszámol, amelyet Vlagyimir Csizov, Oroszország EU-nagykövete írt Barrosónak. „Meg vagyok győződve róla, hogy az ilyen szintű bizalmas információk közlése messzire túlmegy az általánosan elfogadott diplomáciai gyakorlat határain” – hangsúlyozta Csizov. „Tudomásom van róla, hogy az orosz elnöki adminisztrációnak megvan az említett telefonbeszélgetés átirata és hangfelvétele is, és a félreértések megszüntetésére készen állunk közzétenni a teljes tartalmát, ha a következő két napban nem ad hangot a kifogásainak” – fenyegetőzött Oroszország brüsszeli irodájának vezetője.  • Hírek
  • Bankszámla