Az Európai Bizottság előtt Orbán illiberális állam-ötlete

2014.09.08. 09:07
Az EP liberális frakciója az Európai Bizottságot kérdezi Orbán Viktor júliusi kijelentéséről, miszerint “a liberális társadalomszervezési elvekkel, módszerekkel szakítani kell”.

Írásbeli kérdést nyújtottak be az Európai Bizottságnak Orbán Viktor júliusi kijelentéséről , miszerint “a liberális társadalomszervezési elvekkel, módszerekkel szakítani kell”. A kérdés szerzője, Pavel Telička liberális európai parlamenti képviselő felszólította a Bizottságot, mint az EU-s alapszerződés szellemiségének őrzőjét, hogy “szálljon szembe a Magyarországról érkező fenyegetéssel, vagy adjon magyarázatot arra, hogy miért hallgat az ügyben.”

Az EP liberális frakciójánák Orbán Viktor kivágta a biztosítékot.
Az EP liberális frakciójánák Orbán Viktor kivágta a biztosítékot.
Fotó: ALDE frakció

Kérdésében azt írja: “A kötelezettségszegési eljárások, a Bizottság vizsgálatai, parlamenti jelentések és az Európai Unió Bíróságának ítéletei sem hatják meg Orbán Viktort. Úgy tűnik, nem látja be, hogy az EU-tagság alapvető szabályai összeegyeztethetetlenek a liberális demokrácia sutba dobásával és egy illiberális állam felépítésével.”

A Bizottság köteles válaszolni

Az Európai Tanács elnökének, a Tanácsnak, a Bizottságnak vagy az Unió közös kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének bármely képviselő tehet fel írásbeli választ igénylő kérdéseket. A Bizottságnak a kérdést hat héten belül meg kell válaszolnia.

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) frakció több ízben is kikérte már a Bizottság álláspontját a magyar kormány intézkedéseivel kapcsolatban.  A médiatörvény, az új alkotmány elfogadásának körülményei, a bírák nyugdíjazása mind alapul szolgáltak rá, hogy számon kérjék az Unió végrehajtó testületétől: miért nem lépnek fel a demokráciaellenesnek ítélt lépésekkel szemben.

A Bizottság válaszai rendre kitérőek voltak. Vagy technikai síkra terelték a vizsgálatot, mint a médiatörvény esetében, vagy megállapították, hogy nem áll fenn “az egyértelmű veszélye” annak, hogy Magyarország “súlyosan megsértette” az emberi méltóság tiszteletben tartásának elvét, a szabadságot, a demokráciát, az egyenlőséget, a jogállamiságot, valamint az emberi jogokat. Éppen ezért egyszer sem tartotta indokoltnak, hogy az Európai Unió Szerződésének hírhedt 7. cikkének értelmében tüzetes vizsgálat alá vegye a magyar politikai rendszert.

Márciusban elindult egy, Viviane Reding volt igazságügyi biztos nevével fémjelzett folyamat, melynek célja egy, a 7. cikknél egyszerűbben alkalmazható eljárás megalkotása volt. Reding távozásával a kezdeményezés vesztett a lendületéből.

Pavel Telička lehet az új Rui Tavares

Pavel Telička tapasztalt cseh diplomata, politikus és lobbista. A kilencvenes évek végén Csehország EU-csatlakozását egyengette, szolgált külügyi államtitkárként, és egy rövid ideig európai uniós biztosként is.

A Pavel Telicka által beadott kérdés.
A Pavel Telicka által beadott kérdés.
Fotó: EUrologus