Strasbourgban volt téma a magyarországi civilek vegzálása

2014.09.16. 20:18
“A civilek letámadása a kormány nagyobb stratégiájának a része” - mondta Mong Attila, az atlatszo.hu főszerkesztő-helyettese az Európai Parlamentben kedd este Strasbourgban. Az EP liberális demokrata frakciója (ALDE) nemzetközi meghallgatáson foglalkozott a magyar civil szervezetek elleni hatósági eljárásokkal.

“A kormány végső célja az, hogy eltörölje a fékek és egyensúlyok rendszerét Magyarországon” - mutatott rá Mong Attila, aki szerint ennek a stratégiának nagyon fontos eleme a média feletti ellenőrzés megszerzése.

Kifejtette, hogy a kormány a négy évvel ezelőtti médiatörvénnyel a teremtette meg ennek az ellenőrzésnek a jogi kereteit, melyet a közszolgálati média megszállása és a magánkézben levő média legnagyobb részének felvásárlása követett. “Azokat a csatornákat, melyeket nem tudtak közvetlenül az irányításuk alá vonni, adóterhekkel sújtották, vagy személyi cseréket erőszakoltak ki, mint az RTL Klub és az Origo esetében” - magyarázta.

“A hírközlő média legnagyobb részét a kormány már domesztikálta Magyarországon” – magyarázta Mong, aki szerint “most mi jöttünk a sorban, azok a független egyesületek, amelyek nagyrészt nemzetközi forrásokból tartják fönn magukat.”

Az ALDE meghallgatásán a magyar civil szféra több képviselője is megszólalt. Nun András, az Autonómia Alapítvány igazgatója arról beszélt, hogy a magyar kormánynak nincs is joga pénzügyi átvilágítást tartani a megtámadott egyesületeknél. A Norvég Civil Alap esetében ez a donor országok kizárólagos hatásköre.

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója is azt mondta, hogy a kormány ki akarja terjeszteni ellenőrzését ezekre a független forrásokra is. Ezt úgy érné el, hogy megkérdőjelezi a civil szervezetek szavahihetőségét, és külföldi érdekek szolgálóiként állítja be őket – magyarázta a TASZ vezetője.

Jávor Benedek, az Együtt-PM európai parlamenti képviselője azt javasolta képviselőtársainak, hogy idén a kormány által támadott magyar szervezetek egyikét terjesszék föl a Szaharov-díjra. A díjjal az Európai Parlament azokat a kivételes személyeket vagy csoportokat tünteti ki, akik az intolerancia, a fanatizmus és az elnyomás ellen harcolnak.

Hétfő délután a holland európai parlamenti képviselőnő Sophia in 't Veld azt kezdeményezte, hogy az Európai Parlament ne csak szakbizottsági szinten, hanem plenáris ülésen foglalkozzon a magyarországi eseményekkel, kezdeményezését azonban leszavazták.

Az Fidesz EP-delegációja a magára jellemző lakonikus stílusban reagált közleményében az ALDE meghallgatására, Az európai liberálisoknak nincs új mondanivalójuk – címmel. Ebben kifejtik, hogy miutána az Európai Parlament elutasította az európai liberálisok kezdeményezését, pártrendezvényen próbálták támadni Magyarországot. “A hazánk lejáratásában korábban szerepet vállaló személyek mondták el a már unalomig ismételgetett vádjaikat a keddi eseményen” – állítja a Fidesz EP frakció.