Egy szem Renault-val megy Navracsics Brüsszelbe

2014.09.30. 10:01
Egy autó árválkodik Navracsics Tibor európai bizottsági vagyonnyilatkozatán, amelyet az EU-nak adott le.

Navracsics Tibor nyújtotta be  az egyik legszerényebb vagyonnyilatkozatot  az Európai Bizottság leendő tagjai közül. A magyar biztosjelölt mindössze egy Renault-t vallott be.

A volt külügyminiszter magyar parlamenti vagyonnyilatkozata nem ütközik az EU-nak leadottal. Ott ugyan egy budakeszi ház fele is szerepel, de a saját használatú lakóingatlanokat az uniós dokumentumban ki lehet hagyni. A magyar változathoz képest kimaradt egy csaknem nyolcmilliós hitel és az is, hogy a Heti Válasznak írt cikkeket. Ezek közül viszont egyikre se kérdez kifejezetten rá az EU.

Üres rovatokban nincs hiány

Vannak, akik épp egy autóval kevesebbet írtak bele a nyilatkozatukba, mint Navracsics Tibor. A lengyel jelöltnél, Elżbieta Bieńkowskánál például semmilyen vagyontárgy nem szerepel, miközben ő felel majd többek között a vállalkozásokért. A Bizottság leendő egyes számú alelnöke, Frans Timmermans, Federica Mogherini külügyi és biztonságpolitikai főképviselő, valamint Vĕra Jourová, az igazságügyért, fogyasztóvédelemért és nemi egyenlőségért felelős tárca várományosa ugyanilyen szerény vagyonbevallást adtak át meghallgatásuk előtt Brüsszelben.

Antony Gravili, a Bizottság egyik szóvivője a Wall Street Journalnek hangsúlyozta, nem is akarják számba venni a jövőbeni biztosok minden egyes vagyontárgyát. Inkább csak azokra kíváncsiak, amelyek miatt érdekütközés lehet a leendő munkakörükkel.

Főleg a spanyol jelöltnek lehetnek gondjai

A nyilatkozatok alapján van, akinek már előre magyarázkodnia kellett. Miguel Arias Cañetének közel 440 ezer euró értékben volt részvénye volt olajcégekben, amivel csak az a probléma, hogy az energiaügyeket és az éghajlatváltozás elleni harcot bíznák rá. A spanyol jelölt le is szögezte a dokumentumban, hogy szeptember 18-án eladta a részesedését, bár az is kiderül, hogy 2005 és 2011 között az igazgatótanács elnöke volt a vállalatoknak.

Úgy tűnik, a Zöldeket ezzel nem tudta leszerelni, akik levelet írtak Jean-Claude Junckernek, a Bizottság következő elnökének. Ebben többek között azon aggódnak, hogy a papírok eladása önmagában nem jelenti azt, hogy kizárták bármiféle érdekütközés esélyét, ráadásul Cañete több családtagja továbbra is benne van az olajüzletben.

Az EU annyival próbálja lezárni a kiskaput, hogy a jelöltek nyilatkozatában a házastársuknak vagy partnerüknek is van egy rovat, de ettől még a fiuk vagy sógoruk – akik a levél szerint Miguel Arias Cañete esetében érintettek – minden további nélkül maradhat a cégekben. Emellett a Zöldek azt állítják, a felesége szintén vagy részvényes, vagy igazgatótanácsi tag a vállalatokban, ami ha igaz, még súlyosabb probléma – ez ugyanis nem szerepel a nyilatkozatban. A Zöldek azokra a gyanúsításokra is emlékeztetnek, amelyek szerint a családi kötődéseket részben egy holland fiktív cégen keresztül rejtették el.

A Bizottságnak „nincs titkosrendőrsége vagy kémei”, mondta az esetleges csalások esélyéről általánosságban Antony Gravili. Azt is hozzáteszi, a jelöltek felelőssége, hogy mit írnak be, viszont ha arra jutnak, hogy eltitkoltak valamit, akkor akár azután is intézkedhet az EB, hogy a biztos már nincs is hivatalban. Magyarán később is lebukhatnak az uniós politikusok. Az európai parlamenti képviselők személyesen is érdeklődhetnek a spanyol és a többi biztosjelölt vagyonnyilatkozatáról a szeptember 29-én kezdődött meghallgatásokon, mielőtt megszavaznák vagy elutasítanák az új Bizottságot.

A másik biztosjelölt, aki Miguel Arias Cañete mellett már a nyilatkozatában magyarázta a bizonyítványát, Jonathan Hill. Ő a feleségével együtt egy befektetési alapban tartja a pénze egy részét, de hangsúlyozza, hogy azt nem irányítják, és hogy csak a biztonság kedvéért írt erről, mert azt tanácsolták neki, hogy be se kellene vallania. Érthető az óvatosság, hiszen a brit a pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiacokért felel majd, ha minden rendben megy a meghallgatásokon.

A legvagyonosabb pedig...

Nehéz megmondani, ki a legmódosabb, mert csak a részvények és egyéb pénzügyi eszközök értékét kellett feltüntetni. Ezekből Miguel Arias Cañete tartaná a kezében a legnagyobb vagyont, ha nem kellett volna megszabadulnia az olajcéges részvényeitől, ám így Günter Oettinger megelőzte a maga több mint félmillió eurójával, ami közel 160 millió forintnak felel meg. Svájci bankszámlát csak Carlos Moedas, az EU–IMF-mentőövre szorult Portugália jelöltje mert bevallani. A Wall Street Journal összesen nagyjából kétmillió eurónyi kötvényt, részvényt és egyéb pénzügyi eszközt számolt össze a 27 biztosjelöltnél, ami átlagosan nagyjából 80 ezer eurót (25 millió forintot) jelent fejenként.

Vytenis Andriukaitis litván biztosjelöltnek hat telke is van, de a lakóingatlanok mogulja a legkisebb uniós tagállam Málta embere, Karmenu Vella, aki két lakást és három tömbházban szerzett részesedést írt be.

Aki épp az EU miatt nem tud nyilatkozni

Külön érdekes a ciprusi biztos, Hrisztosz Sztilianidisz esete, akinek a Bank of Ciprusban is vannak részvényei. Hiába kellene ugyanis az EU-nak megmondania, hogy ezek mennyit érnek, nem tudja. Ennek a Ciprusnak dobott tízmilliárd eurós mentőöv egyik feltétele és a bank folyamatban lévő átstrukturálása az oka.