Közlekedési biztos lehet Navracsicsból?

2014.10.08. 14:06
Csütörtökön várható döntés azoknak az EU-s biztosjelölteknek a sorsáról, akiket az Európai Parlament első körben nem javasolt az eredeti posztjukra. Navracsics Tibor beosztása még kérdéses, a legutóbbi pletykák szerint a közlekedési tárca lehet az övé.

Brüsszeli sajtóértesülések szerint Navracsics Tibort a közlekedési portfólió élére helyezheti át Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, miután hétfőn az EP-s szakbizottság eltanácsolta az oktatási, kulturális és uniós polgársággal foglalkozó tárcától. Mivel azonban egy érdekes politikai csavarral személyében alkalmasnak találták arra, hogy EU-s biztos legyen, valószínűleg maradhat a testületben. A közlekedési ügyeket eredetileg a szlovák Maroš Šefčovičnak ígérték oda.

Szerda este hatkor dönt az illetékes szakbizottság a szlovén Alenka Bratusekről, akiben állítólag nagyot csalódtak a képviselők, és azóta mindenki arról beszél, hogy kitennék a felálló biztosi kollégiumból. Maroš Šefčovič ugorhatna be a helyére, és ő lenne felelős az „Energia Unió" megvalósításáért. A szocialisták állítólag végülis megszavazzák az olajrészvényes Canetét az energia/klímaváltozási tárca élére. Ma este ülnek össze az ő ügyében is.

Csütörtökön először a szakbizottsági elnökök találkoznak, aztán a Parlament vezetői, hogy mindenkit a helyére rakjanak. Úgy tudjuk, hogy a parlament elnöke, a német szociáldemokrata Martin Schulz már kedden összeült a néppárti frakcióvezetővel, Manfred Weberrel és Junckerrel, informális pedig megegyeztek a beosztásról.

A parlament teljes testülete csak úgy mehet szembe ezzel a megegyezéssel, ha az október 20-i héten kezdődő plenáris ülésen egy az egyben visszautasítják a felálló testületet. A szocialista frakció – hogy még egy ponton nyomást gyakorolhasson a döntéshozatalra, és esetleg időt nyerhessen – először arról szeretne szavazást tartani, hogy megtartsák-e egyáltalán ezt a végső szavazást.

Késő délután újból jelentkezik az EUrologus friss brüsszeli fejleményekkel a témában.