Viccnek hitték Navracsics twitterét

2014.10.27. 12:02
Veszprémi kézilabda-eredmények, új elefántház a veszprémi állatkertben – nem, ezek nem a veszprémi híradó vezető hírei, hanem az új magyar EU-biztos Twitter-bejegyzései. Navracsics Tibor úgy kívánt bemutatkozni a nemzetközi közönségnek, hogy Veszprém életének rezdüléseit osztja meg. Mások politikát csinálnak.

Végeredmény: Celje - Veszprém 21:24, vagy új elefánt érkezett a veszprámi állatkertbe – ez nem Veszprém városának önreklámja a Twitteren, hanem Navracsics Tibor, Magyarország EU-biztosának bejegyzése a mikroblog oldalon.

Navracsics Tibor igazi lokálpatrióta, ha valami, akkor ez lejön a Twitter-profiljából. Veszprém, a királynék városa meg is érdemli, hogy ország-világ megismerje. De talán kicsit túlzás, hogy az az EU-biztos, akit súlyos kritikák értek a meghallgatások során, s akivel kapcsolatban a nemzetközi sajtó azt találgatja, mennyire áll közel valójában Orbán Viktor miniszterelnökhöz, mint korábbi igazságügyi-, majd külügyminiszter, erre semmit ne reagáljon két veszprémi kézis eredmény között.

Navracsics Twitter-profilja olyannyira számít bizarrnak a brüsszeli buborékban, hogy az egyik bennfentes újságíró, látva a veszprémi állatkertről szóló bejegyzést, meg is kérdezte az EUrologust, hogy ez a profil vicc-e vagy igazi. Megnyugtattuk, hogy igazi. Nálunk, Magyarországon, ez a politikai diskurzus minősége.

Félszemű a vakok között

Döbbenetes, de a magyar politikusok közül azonban még így is kiemelkedik a magyar EU-biztos. Elődjének, Andor Lászlónak a kabinetje segített be a Twitter-profil menedzselésébe, de egyébként brüsszeli magyar politikusok rendkívül inaktívak.

Schöpflin György fideszes EP-képviselő a rengeteg megosztás mellett leginkább arra használja, hogy beszóljon a magyar kormányt bírálóknak, illetve újságírókat oktasson ki. Jávor Benedek, az Együtt EP-képviselője meglehetősen nagy lendülettel kezdett bele a tweetelésbe mindenféle, nem csak Magyarországot érintő témában.

Aki viszont nincs jelen, annak a véleményét sem ismerik meg. A magyar kormány gyakran panaszkodik arra, hogy a nemzetközi sajtó és diplomácia félreértéseken vagy fél-információk alapján hoz ítéletet Magyarországról. Ám nincs kivel szóba állni, nincs kitől kérdezni, nem lehet érveket ütköztetni, s így némileg erejét veszti ez a bírálat a kormány részéről. A Twitteren ugyan csak 140 karakterben lehet vitatkozni, mégis Carl Bildt volt svéd külügyminiszternek több száz bejegyzésben sikerült polemizálnia Magyarország és Oroszország kapcsolatáról.

Kovács Zoltán, a magyar kormány nemzetközi sajtóért felelős szóvivője ugyan jelen van a Twitteren, de alig szólal meg, pedig téma lenne bőven. A hétvégén viszont felpörgött, amikor beszólogatott Andre Goodfriend budapesti amerikai ügyvivőnek, aki megjelent a vasárnapi internetadó-ellenes tüntetésen.

Egy-két lelkes diplomata van még szerte a világban, akik legalább rendszeresen megosztanak Magyarországgal kapcsolatos anyagokat, cikkeket, de véleményüket kevesen merik megosztani. Az EUrologus őszintén reméli, Navracsics Tibornak több véleménye van az európai politikáról, mint a veszprémi elefántház – egyébként örvendetes – megnyitásának megosztása.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM