Juncker Európa nagy öregjeivel kampányol az új EU mellett

2014.11.03. 15:03
Az Európai Bizottság új elnöke, Jean-Claude Juncker az első munkahetét Helmut Kohl oldalán kezdi, és Jacques Delors mellett fejezi be.

Helmut Kohl, a Német Szövetségi Köztársaság volt kancellárja „Mert törődünk Európával” című könyvét mutatják ma be Frankfurtban. Az eseményen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság újonnan hivatalba lépett elnöke mond köszöntőt. A Bizottság szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján szimbolikus értékűnek nevezte, hogy Juncker annak a politikusnak az oldalán kezdi meg munkáját, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett Németország és Európa újraegyesítésében. 

A Frankfurter Allgemeine arról számol be, hogy Kohl a könyvében politikai ellenfeleit, a német kormányon őt követő szocialista-zöld koalíciót teszi felelőssé az euróválság kialakulásáért. A volt kancellár annak a véleményének is hangot ad, hogy alapvető hiba volt az eladósodott Görögországban bevezetni az eurót.

Juncker csütörtökön az Európai Bizottság volt elnöke, Jacques Delors oldalán vesz részt egy konferencián. Az idős francia politikus 1985 és 1995 között állt a testület élén. Az ő irányítása alatt fektették le az európai közös piac alapjait a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján.

A Juncker vezette új biztosi kollégiumot, melynek Navracsics Tibor volt igazságügy- és külügyminiszter a magyar tagja, alig két hete hagyta jóvá az Európai Parlament. Az új elnök jelentősen átalakította a Bizottság vezetőségét: hét alelnök segítségével irányítja majd a közös munkát, akiknek azt adta feladatul, hogy égető európai problémák köré csoportosítsák az EU összes erőforrását. Azt is ígérte, hogy az EU új „kormánya” az eddigieknél politikaibb testület lesz, amely a gazdasági növekedés ösztönzésével és a munkanélküliség elleni harccal foglalkozik majd, miközben védelmébe veszi a közös európai értékeket is.