Juncker: Ha előbb kibukik a Lux-leaks, akkor is az EB elnöke lennék

2014.11.12. 13:59
Luxemburg a mindenkori nemzeti és a nemzetközi szabályoknak megfelelően járt el az adóelkerülési botrány kapcsán – közölte szerdán Brüsszelben az ország volt miniszterelnöke, jelenleg az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker.

Amíg nincs hatékony adóharmonizáció az Európai Unióban, addig ilyen helyzetek állhatnak elő – közölte Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság (EB) új elnöke először válaszolt újságírói kérdésekre a múlt héten kirobbant botrány óta: hazája, Luxemburg Juncker 18 évig tartó miniszterelnöksége alatt több száz multinacionális nagyvállalatnak tette lehetővé az adóelkerülést vállalati láncolatokon és könyvelési technikákon keresztül. Ezzel a nagyhercegség a többi 27 tagállam költségvetését sok milliárd euróval károsította meg az évek során.

Juncker szerint fel kell számolni a tagállami adószabályok közti különbségeket, amire a következő hetekben javaslatot is tesz a Bizottság. Frans Timmermans bizottsági alelnök hozzátette, már a decemberi EU-csúcson tárgyalni szeretnének a csomagról, ezért azt a következő hetekben várhatóan közzé is teszik. Juncker az adóharmonizáció mellett egy információs rendszert is fel akar állítani, amely a tagállamok közti hatékony adatcserét segíti majd. A megoldás része lesz az EB által jelenleg előkészített vállalkozások adózásáról szóló új irányelv is.

Az EB elnöke arra a kérdésre, hogy akkor is javasolta volna-e pártja, az Európai Néppárt (EPP) EB-elnöknek, ha előbb kibukik a Lux-leaks, határozott igennel felelt. Ugyanakkor elismerte, hogy jogosnak tartja azok aggodalmát, akiknek etikai és morális fenntartásaik vannak. A Guardian kérdésére válaszolva azt mondta, semmi nincs a miniszterelnöki múltjában, mely arra mutatna, hogy támogatta az adóelkerülést, ezért nem gondolja úgy, hogy hiteltelenek lennének EB-elnöki ambíciói az adóelkerülés elleni fellépés terén.

„Szeretném, ha mindenki megértené, hogy ezek nemcsak szavak, hanem komoly törekvések a nagyobb pénzügyi átláthatóság érdekében” – mondta. Meggyőződése, hogy folytatni kell a munkát a közös adóalap érdekében, amelyről ha sikerül megállapodni, rengeteg probléma megszűnne az Európai Unióban.