Juncker: nem kell a dráma a britekkel

2014.11.28. 16:50
David Cameron durván szigorítaná a letelepedési feltételeket Nagy-Britanniában. De csak az EU-s állampolgároknak. Juncker nyugalomra int, Reding őrjöng.

David Cameron ma kifejtette, hogyan szeretné  szigorítani az Egyesült Királyságba irányuló  bevándorlás feltételeit. Elképzelése szerint a Nagy-Britanniába érkező  EU-s bevándorlóknak négy évet kellene várniuk arra, hogy adókedvezményeket vehessenek igénybe és önkormányzati lakhatást igényeljenek. Nem kapnának gyermekellátási segélyt és adókedvezményeket az otthon, például Magyarországon élő  gyermek után. Kitoloncolnák őket Nagy-Britanniából, ha hat hónap után sem találnak munkát. Korlátoznák azt a jogukat is, hogy a családjukkal együtt költözzenek az Egyesült Királyságba. A munkakeresők nem kapnának segélyt, és az újonnan csatlakozott tagállamok polgárait nem engednék az országba, egészen addig, amíg az otthoni gazdaságaik teljesítménye nem közelítette meg az EU-s átlagot.

Cameron azt mondta, hogy az EU-n belüli vándorlás csökkentése az egyik kulcskérdés Nagy-Britannia EU-tagságának újratárgyalásához. A fenti javaslatok egész biztosan megkövetelik, hogy az EU alapszerződését is átírják, tette hozzá.

Mennyi az annyi

A legújabb adatok szerint 2013 júniusa és 2014 júniusa között 228 ezren költöztek az Egyesült Királyságba az EU-ból, az azt megelőző  évben pedig 183 ezren. Ez még mindig sokkal kevesebb, mint ahányan az EU-n kívülről érkeztek, viszont ebben az évben közelítette meg az EU-s bevándorlás a leginkább a másik mutatót. A részletes számokat ebben a táblázatban böngészheti.

Darázsfészekbe nyúltak

Cameron nagyon veszélyes terepen jár a bevándorlók jogainak kurtításával. Az Európai Unió  egyik kőbe vésett alapértéke a munkavállalók szabad mozgása, illetve, hogy az EU-s állampolgárokat minden tekintetben ugyanolyan elbánásban kell részesíteni, mint amilyet a befogadó  ország a saját polgárainak biztosít.

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök első  reakciója nyugalomra intett. „Ezek a brit ötletek, és a vita részeit képezik. Nem kell drámázni, higgadtan és alaposan át kell beszélni a lehetőségeket.”  Megerősítették, hogy Cameron telefonon egyeztetett Junckerral, mielőtt megtartotta a beszédét.

A volt igazságügyi biztos, Viviane Reding, aki jelenleg Juncker pártjában, a Néppárt európai parlamenti frakciójában politizál, már nem volt ilyen nyugodt. Úgy felpaprikázta magát, hogy a véleménye nem is fért el egy tvítben, rögtön ötöt lőtt ki egymás után.

„Egyszerű  az ábra –  írta. –  Bent akar maradni az Egyesült Királyság a közös piacban, vagy nem? Ha igen, minden szabályt be kell tartaniuk. A tagállamok nem mazsolázhatják ki azokat, amelyek tetszenek nekik.” 

Zsarolásnak nevezte Cameron szavait, és hozzátette, hogy soha nem fogja elfogadni, hogy az áruknak több joguk legyen az EU-ban való  szabad mozgásra, mint az embereknek.

Politikai ügy az egész

Korábban már írtunk róla, hogy a brüsszeli vélekedés szerint Nagy-Britanniának esze ágában sincs kilépni az EU-ból, viszont tényleg fennáll a veszély, hogy nem fogják tudni keresztülvinni a számukra fontos szerződésmódosításokat. Ha így alakul, a brit kormány belehajszolhatja magát egy olyan helyzetbe, ahol minden erőfeszítése ellenére a bevándorlók ellen felheccelt brit szavazók a kilépés mellett döntenek a beígért népszavazáson.

Persze csak akkor, ha Cameron jövőre megnyeri a parlamenti választást, ami a fő  célja a mostani fenyegetéseinek. Ha a Munkáspárt kerül hatalomra, az ő  kezüket nem fogja köti az EU-s referendum ígérete, és minden maradhat a régiben.