Saját munkáját fitymálta le a francia EU-biztos

2014.11.28. 15:50
Mindenkinek kijutott ma az EU törődéséből: hét tagországot elmarasztalt az Európai Bizottság, mert a tervezett jövő évi költségvetésük nem felel meg az EU-s gazdaságstabilitási követelményeknek. Magyarország nettó nemzetközi befektetési pozíciója különösen gyenge, emiatt aggódnak Brüsszelben.

Pierre Moscovici, a pénzügyekért felelős francia EU-biztos a körmére néz hét tagállamnak, mert a jövő évi tervezett költségvetésük valószínűleg nem fogja hozni azokat a nemzeti gazdasági mutatókat, amelyeket az európai stabilitás megkívánna. Belgium, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Málta, Ausztria és Portugália kerültek a feketelistára.

Tavaly óta az eurózóna országai el kell, hogy küldjék költségvetési tervezeteiket a Bizottságnak, amely értékelést készít róluk, ajánlásokat és elvárásokat fogalmaz meg. A többi tagállamban, így Magyarországon is a pénzügyi mutatókat elemzik, és ezek alapján tesznek ajánlásokat a nemzeti kormányoknak.

Franciaország különösen rosszul teljesít

A Bizottság jelentése szerint a franciák egész évben nem álltak elő olyan reformokkal, amelyek jövőre le tudnák nyomni a költségvetési hiányt a GDP 3 százaléka alá.

Moscovici idén áprilisig a pénzügyminiszteri posztot töltötte be Franciaországban. A szocialista politikus biztosi meghallgatásán többek között azt is a szemére vetették, hogy az ő kormánya sem izzadt meg különösebben, hogy kivezesse országát a túlzottdeficit-eljárásból, amely alatt a franciák hat éve nyögnek. Legutóbb sikerült két év haladékot kiharcolniuk a hiánycél teljesítésére, amit 2015-ig hosszabbítottak meg. Minden jel arra mutat, hogy jövőre sem hozzák az előírt számokat. Amikor megkérdezték tőle, hogy Franciaország számíthat-e rá, hogy ezúttal tényleg megbüntetik, Moscovici azt válaszolta: „egyelőre minden lehetőség nyitott”.

Németország, Luxemburg, Hollandia, Szlovákia és Írország vizsgáztak kitűnőre: makrogazdasági mutatóik hozzák az elvárt értékeket.

Nyomon követnek minket

Magyarország 2013-ban, kilenc év után került ki a túlzottdeficit-eljárás alól. A most frissített jelentés szerint (http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/2015/amr2015_hu.pdf, 34. oldal)

Magyarországon makrogazdasági egyensúlyhiány áll fenn, amely nyomon követést és határozott szakpolitikai intézkedést tesz szükségessé,

különös tekintettel az erőteljesen negatív nettó nemzetközi befektetési pozíció folyamatos kiigazítására és az államadósság viszonylag magas szintjére.”

A Bizottság arra jutott, hogy az ország pénzügyi kitettsége, habár fokozatosan csökkent az elmúlt években, még mindig túl magas: a 2013-as adat a GDP 84,4 százalékára rúg. A nettó nemzetközi befektetési pozíció elvárt küszöbértéke 35 százalék, a régió országai közül csak Horvátország teljesít nálunk rosszabbul ebben a mutatóban.

2013-ban a magyar állami szektor adóssága meghaladta a kívánt 60 százalékos értéket, de megközelítette azt (77,3 százalék).

A munkanélküliségi mutató továbbra is közvetlenül a küszöbérték fölött van (10,7 százalék), és várhatóan tovább javul

– írják. – Miközben a fiatalok munkaerő-piaci helyzete javult, a tartós munkanélküliség továbbra is magas. Az aktivitási ráta folyamatosan emelkedik, de még mindig az egyik legalacsonyabb az EU-ban.”

Mindent összevetve a Bizottság lépéseket vár Magyarországtól az egyensúly helyreállítására, és a kormánnyal közösen jövő tavaszra dolgoz ki új ajánlásokat.