Déli Áramlat: az EU folytatja a tárgyalást

2014.12.02. 13:53 Módosítva: 2014-12-02 14:09:40
Az Európai Bizottság egyelőre puhatolózik az oroszoknál a Déli Áramlat ügyében Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentését követően, hogy leállítja a gázvezeték építését.

Maroš Šefčovič, az energiaunióért felelős szlovák biztos kedden délelőtt azt nyilatkozta: az energiabiztonság növelése továbbra is az egyik legfontosabb uniós szempont, ezért folytatják a megbeszéléseket a Déli Áramlat építéséről a kivitelező konzorciummal. A következő találkozót december 9-ére tűzték ki, és a tervek szerint meg is fogják tartani.

Šefčovič múlt héten látogatott Azerbajdzsánba, ahol az EU és a kaszpi-tengeri ország közötti kapcsolat erősítéséről beszélt, és megerősítette, hogy a Déli Áramlat stratégiai fontosságú projekt az Európai Uniónak.

Putyin az Európai Bizottság elutasító magatartására hivatkozva állítaná le a projektet, és a bolgár kormányra mutogat, amely elmondása szerint brüsszeli nyomásra nem hajlandó megadni az építkezéshez szükséges engedélyeket. Magyarország nem gördített hasonló akadályokat a kivitelezés útjába.

Kristalina Georgieva, az Európai Bizottság bolgár alelnöke szerint az orosz döntés egy újabb megerősítés arra, hogy az EU-nak alternatív energiaforrásokra van szüksége.

Az Európai Bizottság energiaügyi szóvivője, Anna-Kaisa Itkonen kedden délben kiemelte, hogy a gázvezetékkel szemben eddig is csak jogi természetű kifogásokat támasztottak. Megismételte, hogy az álláspont nem változott, az EU-s országokban lefektetett gázvezetékek „az EU-s szabályoknak megfelelően kell, hogy megépüljenek, és nem működtethetik őket olyan módon, amely veszélyeztetné az unió belső piacát”.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!