Lekádereztük Navracsicsot

2014.12.12. 20:26 Módosítva: 2017.01.27. 01:30
Az oktatásügyi tanács résztvevőit kérdeztük, hogy első szereplésén milyen benyomást tett rájuk az új biztos. A miniszterek bővítenék a hatásköreit.

Az EU-s oktatásügyi miniszterek pénteken tanácskoztak először azóta, hogy Navracsics Tibort nevezték ki az oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosnak. Ez volt az első igazi bemutatkozása Brüsszelben EU-s biztosként.

Magamon is meglepődök, hogy ezt mondom, de egészen szimpatikus – mondta egy tanácsi forrásunk. – Őszintének tűnik, és úgy látszik, hogy tényleg lelkes. Azt hiszem, jól felkészítették.

Navracsics Tibor brüsszeli karrierje nem indult könnyen. Még mielőtt Belgiumba érkezett volna, arról beszéltek, hogy ő lehet az egyik gyenge láncszem az új kollégiumban. Később a parlamenti meghallgatásának félsikere osztotta meg a brüsszeli közönséget.

Nagyon nehéz lesz fölépítenie a politikai imidzsét, tiszteletet teremtenie maga iránt, és meggyőzni a partnereit, hogy alkalmas a feladatra,

a személye körüli kezdeti politikai viták és a magyar politikában való szerepvállalása után – mondta az EUrologusnak az egyik minisztériumi küldött. „Egy hivatalos tanácsülés aligha ad képet arról, hogy egy politikus milyen ember, mindazonáltal, összehasonlítva az előző három EU-biztossal, akikkel dolgoztam,

ő egy erősebb személyiség

– tette hozzá.

Egy másik, a bizottsági munkára rálátó szakember is egyetértett ezzel az elemzéssel. Ő azt nyilatkozta nekünk, hogy habár még kevés idő telt el a beiktatása óta, de úgy tűnik, könnyebb Navracsiccsal dolgozni, mint elődjével, a ciprusi Andrula Vasziliuval. „Vasziliu Madame-nak szólíttatta magát a munkatársaival, és nem mindig volt egyszerű bánni vele” – mondta. Arról is beszélt, hogy a ciprusi politikus sokszor nem szerepelt meggyőzően, amikor egy-egy vérmesebb tárgyalópartnerrel kellett vitatkoznia.

A tagállamok nagyobb hatáskört adnának neki

November elején átszabták az Európai Bizottság struktúráját és megkurtították az oktatásügyi biztos feladatköreit. A szakképzési programok EU-s felügyeletét kivették a tárcájából, és a munkaügyi biztos hatáskörébe helyezték át. Az előző ciklusokban az oktatási főigazgatóság foglalkozott a szakképzési ügyekkel is. A pénteki tanácsülésen majdnem az összes miniszter tiltakozott az új rendszer ellen.

„Szeretném hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a holisztikus hozzáállás megtartása az oktatási és a képzési politikában – mondta az egyik politikus – Az élethosszig tartó tanulás adta az európai oktatáspolitika gerincét éveken át, ezt fejezik ki többek között az „Oktatás és képzés 2020” és az Erasmus+ programok is. Kérjük az elnökséget, hogy tartsák meg az oktatási tanácsot az egyetlen olyan fórumnak, amely az oktatáspolitika összes kérdésével foglalkozik, a szakképzést is beleértve.” A véleményét majdnem az egész Tanács visszhangozta.

Miért került máshova a szakképzés?

Egyes tanácsi vélemények szerint azért volt szükség a változtatásra, mert Juncker bizottsági elnök nagyon szerette volna megnyerni a belga Marianne Thyssent, hogy feltétlenül csatlakozzon a biztosi csapatához. Hogy meggyőzőbben tudjon érvelni, felduzzasztotta a neki szánt munkaügyi és szociális biztosi állást a szakképesítések ügyével.

Más vélekedések szerint Navracsics Tibort szerette volna büntetni.

A miniszterek és az EU Tanácsában oktatási kérdésekkel foglalkozó szakembereknek régi sérelme, hogy sokan lenézik az Oktatásügyi Tanács jelentőségét, alacsony presztízsű összejövetelnek tartják, ahol nem születnek döntések húsbavágó kérdésekről. Nem csoda, hogy minden egyes feladathoz ragaszkodnak.

Navracsics Tibor az EUrologusnak azt nyilatkozta, hogy nem döntő kérdés az, hogy a szakképzés melyik szervezeti egység alá tartozik, ha megvan közöttük az együttműködés. „Nemzeti szinten is több megoldás létezik arra, hogy melyik minisztérium kezeli a szakképzés ügyét – mondta. – Az oktatás egy összetett rendszer, és ha nem kommunikál a foglalkoztatáspolitikával, zsákutcába fog futni. Akár ebbe, akár abba a tárcába tartozik, egyik megoldás sem tökéletes. De mindkettő lehet optimális.”

„Nem nagyon mondhatott mást” – vélekedett a tanácsülésen résztvevő forrásunk, aki több, mint tíz éve EU-s oktatáspolitikával foglalkozik egy tagállami minisztériumban.

Megpróbálta megnyugtatni a küldötteket, de valójában egy politikai ügy húzódik meg az átszervezés mögött.

Azért fontos ez a terület, mert pontosan ez rejti a legtöbb lehetőséget az oktatás szerepének fejlesztésére.”

Navracsics hangsúlyozta, hogy a Bizottság belső struktúrájában nagyon szoros munkakapcsolatban állnak Thyssennel. „Fájdalmas volt a hiánya a mai tanácsülésen” – mondta róla a magyar biztos, és elmagyarázta, hogy azért nem volt jelen a tárgyaláson, mert a múlt héten elhunyt belga anyakirálynő temetésén vett részt.

„Ezen a „puha” politikai területen nehéz befolyást építeni – mondta végezetül az EUrologus tanácsi informátora. –

Nagy politikai bizalom kell hozzá, hogy hatékonyan együtt tudjon működni az összes bizottsági alelnökkel. Ha sikerül neki, akkor ki fogja tudni használni az oktatáspolitikában rejlő potenciált.