A magyar államtitkár az USA ellen emelt szót az EU Tanácsban

2014.12.15. 18:28 Módosítva: 2014.12.15. 19:26
A magyar külügyi államtitkár az Európai Unió Tanácsában szót emelt az amerikai kormány kijelentései ellen.

A cikk első verziójában még Szijjártó Péter külügyminiszter szerepelt, de nem ő, hanem az államtitkár vett részt az ülésen.

Diplomáciai forrásokból úgy értesültünk, hogy Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára az EU-s külügyminiszterek szokásos találkozóján szóba hozta az amerikai külügyminisztérium egy korábbi kijelentését, miszerint Közép-Európában a korrupció veszélyezteti a demokráciát, és ezért az Egyesült Államok független civil szervezetek támogatását helyezte kilátásba.

Az államtitkár megalapozatlan és ködös kijelentéseknek nevezte ezeket a vádakat, melyek egy tisztázatlan eljárásból merítik forrásaikat. Aggodalmát fejezte ki az üggyel kapcsolatban, és hangsúlyozta annak a fontosságát, hogy egy ilyen horderejű ügyet a megfelelő módon kezeljenek.

Úgy tudjuk, hogy a felszólalását nem kommentálták a kollégái, és az ülést elnöklő Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője sem forszírozta, hogy vita kerekedjen a magyar álláspont körül.