A magyar államtitkár az USA ellen emelt szót az EU Tanácsban

2014.12.15. 18:28 Módosítva: 2014-12-15 19:26:13
A magyar külügyi államtitkár az Európai Unió Tanácsában szót emelt az amerikai kormány kijelentései ellen.

A cikk első verziójában még Szijjártó Péter külügyminiszter szerepelt, de nem ő, hanem az államtitkár vett részt az ülésen.

Diplomáciai forrásokból úgy értesültünk, hogy Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára az EU-s külügyminiszterek szokásos találkozóján szóba hozta az amerikai külügyminisztérium egy korábbi kijelentését, miszerint Közép-Európában a korrupció veszélyezteti a demokráciát, és ezért az Egyesült Államok független civil szervezetek támogatását helyezte kilátásba.

Az államtitkár megalapozatlan és ködös kijelentéseknek nevezte ezeket a vádakat, melyek egy tisztázatlan eljárásból merítik forrásaikat. Aggodalmát fejezte ki az üggyel kapcsolatban, és hangsúlyozta annak a fontosságát, hogy egy ilyen horderejű ügyet a megfelelő módon kezeljenek.

Úgy tudjuk, hogy a felszólalását nem kommentálták a kollégái, és az ülést elnöklő Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője sem forszírozta, hogy vita kerekedjen a magyar álláspont körül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?