Miért sárga Hollandiában Fekete Péter?

2014.12.30. 16:01
Nem krampusz, mégis fekete, és évek óta izgalomban tartja a holland politikai közbeszédet. „Zwarte Piet” egyesek szerint hagyomány, mások szerint pusztán hagyományos rasszizmus.

A politikai korrektség túlpörgetése, vagy valódi sérelmek orvoslása a holland Fekete Péterrel, azaz Zwarte Piettel szembeni kritikák évek óta tartó erősödése? A minden december elején Hollandiába gőzössel érkező Mikulás mellett körülbelül 160 éve ott szolgál Fekete Péter is, és együtt vonulnak fel a városkákban, ajándékokat osztogatva. A Mikulás segítője egy 19. századi öltözékbe bújt feketére maszkírozott alak, aki a bírálók szerint nem más, mint

Hollandia gyarmatosító korszakából visszamaradt legrosszabb sztereotípia, színtiszta rasszizmus.

Zwarte Pietnek védelmezői is akadnak bőven. Mondván, ma már egyáltalán nem azt jelenti Fekete Péter alakja, amit akkor, 160 éve. Ma már a hagyomány része, semmi köze a rasszizmushoz, Hollandia toleráns ország – érvelnek azok, akik szerint nevetséges belekötni egy ártatlan játékba, kabalafigurába. 

A Fekete Péter kérdésből politikai és lelkiismereti vita kerekedett Hollandiában. Van, aki betiltaná a feketeséget, és idén már feltűntek a „Sárga Péterek”, akik inkább a holland sajtkészítés hagyományára támaszkodva próbálnak színt vinni a Mikulás-ünnepségbe. A „Pro Zwarte Piet” nevű csoport szóvivője, Alex Rüter azzal védte a Fekete Pétert nemrég a GlobalPost hírportálnak, hogy

a figura azért fekete, mert a kéményen keresztül érkezett.

Ez persze nem magyarázza a duzzadt ajkakat, az afro frizurát, és a suriname-i akcentust, amellyel hagyományosan beszéltek a Péterek. 

Idén december elején 90 embert tartóztattak el Goudában a hagyományos mikulásnapi ünnepségen a Fekete Péter mellett és ellen tüntetők közül. Az iszlám-, és bevándorlásellenessége miatt hírhedt Geert Wilders Szabadságpártja olyan jogszabályt kezdeményezett, amely törvénytelenné tenné, hogy Piet bármilyen más színű legyen, mint fekete.

Felmérések szerint

a lakosság 91 százaléka nem változtatna Fekete Péter külsején.

A vita mégsem ül el. A bírálók szerint ugyanis Fekete Péter pont azt a személytelen rasszizmust jeleníti meg, amely megakadályozza, hogy beszéljenek a problémáról, és közben ráerősít a hétköznapi rasszizmusra, és mélyíti az etnikumok közti munkavállalásban, oktatásban tapasztalható különbségeket. „Az az álmom, hogy az emberek fejében összekötődjön: van kapcsolat aközött, hogyan tekintünk az emberekre, és hogy évente megerősítünk egy sztereotípiát” – mondta Anousha Nzume, egy Zwarte Piet ellenes aktivista a GlobalPostnak. 

Egy elkényeztetett liberális nyugati ország hóbortja a krampuszt izélgetni? Aligha. Inkább egy önmagát állandóan vizsgáló, és javítani akaró társadalom egészséges vitája. „A sokszínűség nélküli egység fullasztó, az egység nélküli sokszínűség homokszemekre emlékeztet.

Hollandia több mint 17 millió szelfi

– mondta Willem-Alexander király karácsonyi beszédében. Ne féljünk, Zwarte Piet jövőre is fekete lesz, mégha lesz mellette sárga, kék, és szivárványszínű Fekete Péter is.