Indul a brüsszeli fejtörés a görög helyzetről

2015.01.27. 12:38
Az euróövezet pénzügyminiszterei emésztgetik a görög választás eredményét. Kicsi az esélye, hogy engednek az eddigi görög adósságból, de ha nem teszik, Görögország szakadékba ránthatja az eurót.

Nehéz másként értelmezni a görög választás eredményét: a tízmilliós ország nemet mondott az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mentőcsomagjáért cserébe elvárt megszorításokra. Az összesített eredmény alapján

az EU-IMF mentőcsomagok feltételeivel szemben nagyon kritikus vagy azokat elvető pártokra a görögök több, mint kétharmada szavazott.

Elnáspángolták a megszorító kormányt

A régi kormány fő erejét adó Új Demokrácia, bár a támogatottsága nem csökkent jelentősen, a vártnál jobban kikapott a Radikális Baloldal Koalíciójától, a Szirizától. A másik kormánypárt, a Pánhellén Szocialista Mozgalom egy olyan lejtőn maradt, amihez képest az MSZP 2006 óta mutatott választási teljesítménye is diadalmenet: a szétszakadt párt nem sokkal maradt a három százalékos bejutási küszöb felett. Harmadiknak szoros küzdelemben az EU-barát „To Potami” (A Folyó) helyett a szélsőjobboldali Arany Hajnal futott be. Rajtuk kívül a keményvonalas kommunisták és a megszorításellenes Független Görögök fértek be a parlamentbe.

A Sziriza épphogy lemaradt az abszolút többségről, így koalícióra kell lépnie valakivel a görög parlamentben. Sokan arra számítottak, hogy az EU-barát To Potami (A Folyó) lesz a szövetséges, ami Brüsszelt egy kicsit megnyugtatta volna.

Alekszisz Cipraszék végül a jobbközép Független Görögökkel állapodtak meg, akik ideológiai téren sok szempontból mást vallanak, mint a Sziriza. Az egyetlen erős közös pont épp az EU-IMF diktálta megszorítások elutasítása. Brüsszelnek öröm lehet az ürömben, hogy legalább hamar megalakult a koalíció, kedden pedig akár a kormány is, így gyorsan meg lehet kezdeni a tárgyalásokat.

Az euróövezet pénzügyminisztereit kínos dilemma elé állította az eredmény. A görögöknek megszavazott második pénzügyi segélyprogram ugyanis február végén lejár. Sok hitelező eddig is csak azért állt a mentőcsomag mögött, mert az Európai Bizottság—Európai Központi Bank—IMF „trojka” rendszeres ellenőrzéseiben és szigorú feltételeiben látták a görög gazdaság talpraállításának zálogát. Az új miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz azonban elég egyértelműen fogalmazott a győzelmi beszédében: a trojka „a múlté”. Ha repül a pénzügyi szigor, hátat fordíthatnak a hitelezők, elmaradhat az új mentőcsomag, becsődölhet a görög gazdaság, és szakadékba ránthatja a közös európai pénzt.

EU–Görögország: egymásra utalva

Jeroen Dijsselbloem, az Eurócsoport elnöke emlékeztetett, hogy a választások előtt az EU „pozitívan tekintett” egy esetleges harmadik mentőövre. Ennek a feltétele az volt, hogy a mostani programot sikeresen befejezik a görögök.

Görögországnak tisztában kell lennie azzal, hogy az eddigi problémák nem tűnnek el egyik napról a másikra csak azért, mert új kormány lesz

– mondta az EU-s pénzügyminiszterek hétfői ülése után.

A Sziriza ugyan nem léptetné ki Görögországot az euróövezetből és az EU-ból, de újratárgyalná a mentőcsomagok feltételeit és azt is szeretné, hogy a trojka engedjen az adósságból. Az ország adósságállománya 2011-ben a GDP 171,3 százalékát tette ki. Tavaly márciusban azt ígérték, hogy 2020-ra 125 százalékra csökkentik.

Dijsselbloem úgy látja, a pénzügyminiszterek között kicsi a támogatottsága annak, hogy engedjenek a görög adósságból. Klaus Regling, az uniós mentőalapok vezetője szerint most nem is az a probléma, hogy mekkora a görögöknek nyújtott hitelállomány, mert az eredetihez képest csökkentették a kamatokat, átlagosan 32 évre tolták ki a futamidőket és csak 2022-től kell törleszteni.

A fő gond inkább az, hogy pénzzavarba kerülhet a görög kormány.

A BBC úgy tudja, 4,3 milliárd euróra van lesz szüksége a görögöknek márciusig, miközben február végéig akkor is csak 1,8 milliárdot kaphatnak, ha megfelelnek az EU és az IMF feltételeinek. Ha nem hosszabbítják meg a programot, Görögország az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjából is kieshet, írja az Euractiv.

Az euró jövőjét féltő pénzügyminiszterek vezetője leszögezte: támogatni fogják Görögországot, hogy megtarthassa a közös pénzt, és hogy felzárkózzon a gazdasága. Elmondta, hogy telefonon már beszélt is a görög pénzügyminiszter-jelölttel, aki „nagyon eltökélt” volt abban, hogy Görögország az euróövezet tagja maradhasson. 

A görög választásról és a reakciókról bővebben ide kattintva olvashat, további háttér itt található.

Csönd és aggódás a jobboldalon

David Cameron konzervatív brit miniszterelnök annyival kommentálta a választás eredményét, hogy az csak növelni fogja a gazdasági bizonytalanságot Európában. 

Gyengüléssel reagált az euró

Elsőre David Cameront visszhangozta az euró árfolyama, amely eséssel fogadta a fejleményeket. 2003 óta a legalacsonyabb szintre süllyedt, de később megerősödött a közös fizetőeszköz.

Az adósságelengedést már korábban kizáró finn miniszterelnök, Alexander Stubb ugyan gratulált, de a hírhez nem fűzött hozzá sokkal többet annál, hogy a demokratikus választási eredményeket tiszteletben kell tartani. Hasonlóan reagált a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble. „Senki nem erőszakol semmit Görögországra, de a kötelezettségek számítanak” – figyelmeztetett.

Szélsőjobbos is örül a Szirizának

A szélsőbalon és a balközépen lelkesedéssel fogadták Alekszisz Cipraszék győzelmét, különösen az Olaszországban kormányzó Demokrata Pártban (PD). François Hollande francia elnök is nyilvánosan üdvözölte a Sziriza győzelmét.

Ennél meglepőbb, hogy a szélsőjobboldalon is volt, aki örült a radikális baloldali sikernek. Jean-Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front tiszteletbeli elnöke szerint a győzelem az EU „megtagadása” és az ellene folytatott „politikai csata” része. Lánya és utóda, Marine Le Pen korábban már többször jelezte, hogy szurkol a Szirizának.

Az eredmény a spanyol baloldali Podemost villanyozta föl leginkább.

Sziriza, Podemos, győzni fogunk

– jelentette ki a főtitkáruk. A Podemosnak még az idén jó esélyük is van rá, hogy behúzzák a szélsőbaloldalnak az EU ötödik legnagyobb gazdaságát. A mindkét pártot sorai közt tudó európai parlamenti frakció (GUE/NGL) szintén boldogan fogadta a híreket. „Ez európaiak millióinak jelent reményt” – írták.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!