Lázár megállapodott Paks ügyében

2015.03.25. 00:10 Módosítva: 2015-03-25 00:42:52
Magyarország 10 évre csökkenti az orosz üzemanyag-ellátási monopóliumot az új erőműben, ezzel Lázár János szerint minden akadály elhárult a megoldás útjából a paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges fűtőanyag-ellátási megállapodással kapcsolatban.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a paksi atomerőmű bővítéséről tárgyalt  kedden a klíma- és energiaügyi biztossal, a spanyol Miguel Arias Cañetével Brüsszelben. A tanácskozás apropóját az adta, hogy az Európai Bizottság nem hagyta jóvá a tervezett paksi erőmű üzemanyag-ellátási szerződését, ezért a tárgyalások újraindultak a magyar kormány és a nukleáris fűtőelemek kereskedelmét ellenőrző Euratom Ellátási Ügynökség között.

A vita arról zajlott, hogy az erőmű beindítása után mennyi időnek kell eltelnie, hogy az orosz üzemanyag-beszállítón kívül más is tesztelhesse saját fűtőanyag-kazettáit a reaktorban. A finnországi Fennovoima cég tízéves határidőről szerződött a saját tervezett erőművéhez, amibe az EU-s fél beleegyezett. Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön arról beszélt az EUrologusnak, hogy a finnországi erőmű szerződésének feltételei a paksi bővítéshez is elfogadhatóak. „Ami a finneknek jó, nekünk is jó lesz” – mondta.

Lázár János brüsszeli látogatása után csak az MTI-nek nyilatkozott. „Az Európai Bizottság észrevételeit Magyarország elfogadta, a finn modell alapján rendezzük a paksi atomerőmű kapacitásfenntartásának üzemanyag-szállítási szerződését” – fejtette ki. „A Miniszterelnökség államtitkára Luxembourgban tárgyalt a nap folyamán a megállapodást jóváhagyni hivatott Euratom Ellátási Ügynökség (ESA) illetékeseivel, és sikerült minden kérdést tisztázni, a kifogásokat eloszlatni és parafálni a megállapodást” – mondta.

Magyarország 10 évre biztosít majd lehetőséget az oroszoknak arra, hogy fűtőanyagot szállítsanak az építendő reaktorokba. Ez Lázár János szerint az oroszok számára is teljes mértékben elfogadható.

Azért még megvárom, hogy az oroszok erre rábólintsanak

– írta Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője a Facebook-oldalán. „Az oroszoknak a kizárólagosság időtartamának csökkentése mellett az is fájhat, hogy az alternatív üzemanyag lehetővé tétele érdekében ki kell adniuk a VVER-1200-as blokkok műszaki specifikációit, hogy fejleszthető és tesztelhető lehessen más által előállított üzemanyag. Ettől aligha lesznek nagyon lelkesek” – mutatott rá.

Az események azután gyorsultak föl az üzemanyag-ellátási vita körül, hogy két héttel ezelőtt a Financial Times arról írt: Brüsszel „blokkolja” a paksi beruházást. A kormány emiatt perelni fogja a brit lapot, mert az ő értelmezésükben, az, hogy az EU felelős ügynöksége először megtagadta az üzemanyag-ellátási szerződés aláírását, nem jelenti a beruházás blokkolását is egyben.

Megoldásra vár még

Az EU végrehajtó szerve belső piaci és versenyjogi szempontból is vizsgálja a paksi szerződést. Szerettük volna megkérdezni a minisztert, hogy ezeken a területeken folytatnak-e tárgyalásokat a Bizottsággal.

  • Kifogásolhatja a közbeszerzési eljárás elmaradását – az Európai Bizottságban ez Elżbieta Bieńkowska belső piacért és iparpolitikáért felelős biztos területe. 
  • Úgy ítélheti meg, hogy a kormány által felállított üzleti terv nem működőképes, és állami támogatásra lehet szükség a projekthez – ezért Margrethe Vestager versenypolitikai biztos a felelős.