Berlin a görögök csődjére készül

2015.04.16. 11:04 Módosítva: 2015.04.16. 11:05
Az euróövezetben tartanák Görögországot, ha meghajol a németek és a többi EU-tag akarata előtt.

A német kormány már azt tervezi, hogyan tartsák a görögöket az euróövezetben, ha csődbe mennének, értesült a Zeit. A berlini kabinet a hetilap szerint attól tart, hogy a következő hetekben Athén fizetésképtelenné válik, így az Európai Központi bank nem tudná euróval ellátni. Ebben az esetben konszolidálnák a görög bankokat (amelyeket már most is az EKB tart lélegeztetőgépen), így azok egy államcsőd után is részt vehetnének a központi bank pénzügyi műveleteiben. Cserébe Görögországnak késznek kellene lennie az együttműködésre és teljesítenie a reformkötelezettségeit. A német kormány nem kommentálta a hírt.

Ketyeg az óra

A két ország kapcsolata látványosan megromlott, amióta Athénban a szélsőbaloldali Sziriza került hatalomra. Az új vezetés próbál lazítani az eddigi két, összesen 240 milliárd eurós mentőcsomagért cserébe bevállalt megszorításokon, de ez a németeknek nagyon nem tetszik, és az euróövezet többi pénzügyminisztere sem állt Athén mellé. Most ott áll a helyzet, hogy júniusig meghosszabbították a második csomagot, amiben van is még több, mint hétmilliárd euró. Csakhogy ehhez nem engedik hozzáférni az athéni kormányt, amíg nem tesz le egy kellően részletes reformlistát az asztalra.

Moszkvától még nem kértek pénzt

Korábban a Sziriza koalíciós partnerének vezetője belengette, hogy ha nem kapnak pénzt az euróövezettől, majd Oroszországhoz fordulnak. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök április 8-án járt Moszkvában, de Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilatkozata alapján a görögök nem kértek a Kremltől segítséget – egyelőre.

Athén tavaly év vége óta nem kap segítséget, és a hírek szerint mostanra vészesen elapadtak a tartalékai. Már április 9. előtt megszólaltak a vészharangok, mert aznap csaknem félmilliárd eurót kellett visszafizetni a Nemzetközi Valutaalapnak, de sikerrel vették az akadályt. A közeljövőben viszont még nagyobb összegek lesznek esedékesek – ezen a héten például 2,4 milliárd, a következő négy hónapban összesen 16 milliárd euró.

Legközelebb április 24-én üléseznek az euróövezet pénzügyminiszterei, akik megnyithatják a pénzcsapot, ezért Athénnak addigra elfogadható javaslatokkal kellene előállnia. Április 9-én egy munkacsoporti ülésen hat munkanapot kapott erre, mert az eddigi listákat a többi euróövezeti tagállam nem találta kellően kidolgozottnak. A német Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung – résztvevőkre hivatkozva – arról írt, hogy

a görögök az ülésen csak azt kérdezgették, hol a pénz, miközben csőddel fenyegetőztek.

Kérdéses az áprilisi megegyezés

A Financial Times szerint, ha április végéig nincs megegyezés, a görögök bejelentik a fizetésképtelenségüket. Athén vehemensen tagadta, hogy ilyesmin gondolkodnának. Mindenesetre az euróövezetért felelős uniós biztos, Valdis Dombrovskis nem túl optimista a tárgyalásokkal kapcsolatban. A Handelsblattnak arról beszélt: az április 24-i ülés csak arra lesz elég, hogy „számba vegyék a haladást”, magyarán nem lesz megegyezés. Erre a német lapnak névtelenül nyilatkozó források szerint csak a következő, május 11-i találkozón lesz esély.