Kivérzésre játszik az euróövezet Görögországgal

2015.04.24. 15:31 Módosítva: 2015.04.24. 15:32
Lassan kifogy a pénzből az athéni kormány, lejárt a határidő, és még mindig messze a megegyezés a kisegítésükről.

Nem hozott nagy előrelépést a görög helyzet megoldásában az euróövezeti pénzügyminiszterek pénteki ülése. Ez lett volna az a találkozó, amelyre az athéni kormánynak részletes reformlistát kellett volna benyújtania, hogy az eladósodott országot hosszú távon finanszírozhatóvá tegyék. Cserébe az euróövezeti pénzügyminiszterek odaadták volna azt a 7,2 milliárd eurót, ami bent ragadt a június végéig meghosszabbított mentőprogramban.

A pénzre egyre égetőbb szüksége lenne a radikális baloldali görög kormánynak. Április 20-án például már csak úgy tudta kifizetni a nyugdíjakat, hogy

beszedte a kormányzati szervek megtakarításait.

A szociális kifizetések és közalkalmazotti bérek mellett ott vannak a lejáró kölcsönök, amelyeket idáig törlesztettek, de a következő hónapokban olyan részletek jönnek, amelyekre az eddigi pénzügyi zsonglőrködéssel már aligha tudják előteremteni a fedezetet.

Megugrották a földre fektetett lécet

Ehhez képest már jóval a rigai ülés előtt olyan nyilatkozatok röpködtek, amelyek világossá tették: kár lenne megegyezésre számítani.

A találkozóra érkező miniszterek nem is nagyon kerteltek. „Már hónapok óta tárgyalunk erről, mindig jön egy lista, 14 napig megint nem történt semmi” – foglalta össze a helyzetet az osztrák pénzügyminiszter, Hans Jörg Schelling. Szlovák kollégája sem nyilatkozott túl biztatóan. „Szerintem minden ugyanígy fog folytatódni. Szinte semmilyen elvárásom nincs a mai nappal szemben” – hervasztotta a kedélyeket Peter Kažimír.

Nem is nagyon kellett csalódnia a szlovák miniszternek. Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke azt állította, hogy volt haladás, de hogy konkrétan micsoda, arra nem volt hajlandó válaszolni. Azt hangoztatta, hogy a felelősség „nagyrészt a görögöké”, és az ő érdekük, hogy megegyezzenek.

Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter egy blogbejegyzése alapján tettek is engedményeket Rigában. Nyitottak például valamennyire a privatizációra és a korai nyugdíjazás korlátozására, de elutasította a bércsökkentést és a költségvetési céloknál is engedményeket követelt. Állítólag Janisz Varufakiszt keményen támadták az ülésen, amit Jeroen Dijsselbloem csak annyival kommentált, hogy „nagyon kritikus megbeszélés volt”.

Előbb-utóbb elfogy a pénz

Innentől úgy tűnik, nincsenek külön határidők: május 11-re tervezik a következő eurócsoport-ülést, de erről Jeroen Dijsselbloem annyit mondott, hogy csak „számba veszik rajta a haladást”. Így addig szórakozhatnak egymással, amíg június végén lejár a mentőprogram – vagy amíg Athén ki nem fut a pénzből. A második változat sokkal valószínűbbnek tűnik. „A likviditási problémáink miatt nem várhatunk júniusig a megegyezésre. Azelőtt kell megoldást találnunk” – panaszolta a Reutersnak egy görög kormánytisztviselő, megerősítve számos elemző véleményét.

Persze Athén máshol is találhat pénzt, amivel elodázhatja a csődöt. A német sajtóban olyan találgatások jelentek meg, hogy Moszkva ötmilliárd eurót adna, ha görög szakasszal folytatódhatna a Gazprom török határig tervezett új gázvezetéke, de orosz részről cáfolták az értesülést.

Ha a szankciók miatt gazdaságilag megtépázott nagyhatalom sem segítene, marad a kiegyezés az euróövezettel, azon belül is elsősorban a vastag pénztárcáján ülő Németországgal. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök a legutóbbi uniós csúcstalálkozó farvizén találkozott is Angela Merkel kancellárral. Akárcsak az egy hónappal korábbi megbeszélésükön, most is igyekeztek jó képet vágni a helyzethez. Angela Merkel azt hangoztatta, hogy minden eszközzel meg kell akadályozni a görög csődöt, Alekszisz Ciprasz pedig „jelentős haladásról” számolt be. Mindebből nem sok látszott a másnapi pénzügyminiszteri ülés alapján.