Timmermansnál kihúzhatta a gyufát a kormány

000 Par8159417
2015.05.05. 21:09 Módosítva: 2015.05.05. 21:29
Ő az Európai Bizottság valódi főnöke, és háklis rá, ha gyűlöletet szítanak az EU-ban.

Nagyon úgy fest, hogy Orbán Viktor múlt heti két megjegyzésével kiverte a biztosítékot az Európai Bizottság irányítójánál, a holland Frans Timmermansnál. Az egy héttel a földközi-tengeri menekülttragédia után bejelentett „nemzeti konzultáció” arról, hogy a bevándorlók veszélyesek-e a magyar társadalomra, és keményebben kell-e velük bánni, illetve a kommentár, hogy a halálbüntetést napirenden kell tartani, éppen az alapvető jogokkal foglalkozó EB-alelnök tárcájába tartozó ügyek, aki azonnal reagált is rájuk.

Április 29-én egy hosszú Facebook-bejegyzésben fejtette ki, hogy Európában a halálbüntetés tilalma emberi jogi alapvetés, ami erkölcsi tekintélyt ad nekünk, európaiaknak, hogy az emberi méltóság elvével ellentétes büntetési forma ellen fellépjünk szerte a világban. Május 5-én az Európai Parlamentben hozzátette: ha a magyar kormány valóban lépéseket tenne, hogy bevezesse a halálbüntetést, az egyértelműen az EU-s közösségi jogszabályok megsértését jelentené. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy történt-e kapcsolatfelvétel közte és a magyarországi illetékesek között a témában.

A nemzeti konzultáció feszültséget szül

Timmermansnak volt egy-két szava a nemzeti konzultáció tervezett kérdéseire is. Ezt írta: „egy olyan konzultáció, amely elfogult nézetekre, félrevezető kérdésekre és a bevándorlókkal szembeni előítéletekre épül, bajosan tekinthető tisztességes és objektív alapnak szakpolitikai döntések meghozatalához. A terrorizmus kontextusában emlegetni a bevándorlást, olyan színben tüntetni föl a bevándorlókat, hogy az emberek munkáját és megélhetését veszélyeztetik, rosszindulatú és helytelen. [...] Negatív hozzáállást teremt és táplál a kisebbségekkel szemben, és tüzeli a feszültséget a társadalom különböző csoportjai között.”

A Népszabadság értesülései szerint már figyelik Magyarországon a diszkriminációellenes szabályozást, különös tekintettel az iskolai szegregáció felszámolására, amely a cigány gyerekeket sújtja. Csehország és Szlovákia ellen hasonló ügyben már eljárást is indított az EU-s végrehajtó testület.

Erre is reflektált Timmermans az Európai Parlament petíciókkal foglalkozó szakbizottságában kedd délután. Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának képviselője, a szakbizottság alelnöke arról kérdezte, hogy az Európai Bizottság hogyan tudna hatékonyabban fellépni a nemzeti kisebbségek jogainak védelméért Európában. Timmermans megértően válaszolt: elismerte, hogy a nemzeti kisebbségek jogvédelmében több EU-s országnak is van elmaradása, és ezekre igyekeznek is fölhívni a figyelmet, elsősorban az idevágó Európa Tanács-i egyezmények értelmében. Utána azonban azzal vágott vissza, hogy a probléma ennél általánosabb.

Több tagállamban a kisebbségeket okolják mindenféle problémáért – mondta. Különösen

olyan országok esetében szembetűnő az ellentmondás, amelyek a leghangosabban szólalnak fel a nemzeti kisebbségek védelméért, ugyanakkor úgy tesznek, mintha a zsidó és cigány kisebbségek elleni diszkrimináció nem is létezne.

„Mindegyik kisebbséget ugyanolyan jogok és ugyanolyan figyelem illet meg, legyenek azok nemzeti vagy másmilyen kisebbségek” – szögezte le végezetül.