Orbán Viktor Strasbourgban védi a kormányt

2015.05.19. 07:05
A magyar miniszterelnök személyesen vesz részt a vitán, amelyet „A magyarországi helyzetről” tartanak kedden délután az Európai Parlament plenáris ülésén.

Az Európai Parlament (EP) azután tűzte a napirendjére „a magyarországi helyzetet”, hogy kisebb botrány robbant ki Brüsszelben a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció híre, később pedig Orbán Viktor április végi kijelentése miatt, hogy „a halálbüntetést napirenden kell tartani”.

A Parlament emberi jogi szakbizottsága május hetedikén már foglakozott az üggyel, most pedig a plénum elé viszik a vitát.

Orbán az összes kormány nevében

Az európai parlamenti viták általában úgy néznek ki, hogy a szólásra jelentkező képviselők mellett az EU javaslettevő-végrehajtó testülete, az Európai Bizottság is felszólal, az összes tagállami kormány nevében pedig a Miniszterek Tanácsának egyik tagja válaszol. Ez legtöbbször a Tanács elnökségét betöltő ország Európa-ügyi minisztere vagy államtitkára.

A kedd délutáni vitán a Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans adja majd meg az alaphangot. Az európai alapjogok védelméért felelős politikus korábban rosszindulatúnak és helytelennek nevezte a nemzeti konzultáció több kérdését, és úgy vélekedett, hogy az akció tüzeli a feszültséget a társadalom különböző csoportjai között.

A Tanács soros elnöke, Lettország hétfőn bejelentette, hogy minisztere nem szólal majd föl a vitán, mert az ügyben nincs közös, az EU-s kormányok által egyeztetett álláspont. Így az a helyzet alakulhat ki, hogy egészen úgy tűnhet, mintha Orbán Viktor, mint a Tanács egyetlen jelenlévő tagja, az összes EU-s kormány nevében szólalna föl, amikor a nemzeti konzultációról és a halálbüntetésről beszél. Az EP vezetőit kissé feldúlta ez a procedurális bonyodalom, de délutánra minden bizonnyal kieszelnek egy egyszerű megoldást.

Orbán Viktor, úgy tudjuk, nem kapott meghívót a vitára, ennek ellenére megvan a lehetősége, hogy felszólaljon Strasbourgban, ahogy ezt a múltban is többször megtette.

Ahogy az Európai Tanács bármely tagját, így Orbán Viktort is szívesen látjuk az Európai Parlamentben, hogy amennyiben kívánja, kifejtse álláspontját

– mondta Martin Schulz EP-elnök. „Az Európai Parlament az a hely, ahol az uniós politika a nyilvánosság előtt zajlik.”

Az eszmecsere után közös állásfoglalást alakítanak ki a képviselők, amelyet egy hónap múlva bocsátanak majd szavazásra. Az állásfoglalás nem jár jogi következménnyel, viszont, ha elfogadják, későbbi vitákban lehet rá hivatkozni, mint az Európai Parlament hivatalos meglátásaira Magyarország ügyében.

A vitára kedden délután öt óra tájban kerül sor, a helyszínről tudósítunk róla.