Most biztosan nem zárják ki a Fideszt a néppárti frakcióból

2015.06.03. 18:02 Módosítva: 2015.06.03. 18:58
Ha elő is kerül a téma az eheti vezetőségi ülésen Budapesten, nem szavazhatnak róla. Kizárásról csak a teljes frakciótagság dönthet.

A frakció vezetősége

„A vezetőség felel a stratégiai és politikai döntésekért és a plenáris ülésekre való felkészülésért, kiemelve a képviselőcsoport számára az egyes nemzeti szempontokból legfontosabb kérdéseket” – olvasható a Néppárt honlapján. 

A vezetőség tagjai:

  • a képviselőcsoport elnöke és alelnökei;
  • a nemzeti küldöttségek elnökei és tíz tagonként további egy képviselő;
  • az Európai Parlament néppárti alelnökei;
  • a parlamenti szakbizottságok néppárti elnökei és koordinátorai,
  • a Néppárt elnöke és főtitkára.

A magyarok közül a néppárti frakció vezetőségének tagja az EP alelnöke: Pelczné Gáll Ildikó, a frakció alelnöke: Szájer József, és a magyar delegáció vezetője: Gyürk András.  

 

Az Európai Néppárt frakciója csütörtökön és pénteken vezetőségi ülést tart Budapesten. Ez a Fidesz és a KDNP frakciója az Európai Parlamentben. A magyar kormánypártok 12 képviselőt adnak a 218 fős csoportba.

A frakció vezetősége (angolul: „bureau”) időről időre külső helyszíneken ül össze. Orbán Viktor májusi strasbourgi látogatása után néppárti képviselők egy csoportja fölvetette, hogy „büntetésből” el kellene halasztani az erre a hétre Magyarországra tervezett találkozót, de a kezdeményezésből végül nem lett semmi. Úgy tudjuk, a halálbüntetés felemlegetése váltotta ki a legnagyobb ellenállást a frakción belül a kormányfővel szemben. Orbán Viktor erős kijelentéseit a nemzetállamok szuverenitásáról, a bevándorlók elleni retorikáját és a túlzottan oroszbarát külpolitikáját sem nézik sokan jó szemmel a frakcióban. A miniszterelnök párton belüli megítéléséről itt írtunk bővebben.

A Politico úgy értesült, hogy pár nappal a strasbourgi vita után, a rigai csúcstalálkozón néppárti képviselők kisétáltak a teremből, amikor Orbán Viktor egy zárt ajtók mögött tartott megbeszélésen találkozott velük.

Azóta is gyakran hallani pletykákat, hogy a frakció ki fogja zárni soraiból a magyar küldöttséget. Néppárti forrásokból úgy értesültünk, hogy ennek kicsi a valószínűsége. Azt is hozzáteszik, hogy egy ilyen horderejű kérdésben először nem is a frakciónak, hanem a pártnak kellene állást foglalnia, és erre eddig nem került sor.

Nem egyszerű a kizárás

Ha szóba is kerülne a téma ezen a héten, a frakció vezetősége egyedül nem hozhat döntést a kérdésben.

A képviselőcsoport működési szabályzata (7. cikk) alapján tagok kizárásáról csak a képviselőcsoport közgyűlése dönthet, titkos szavazással, és a jelenlevő képviselők kétharmadának támogatásával. A szabályzat szövege azt sugallja, hogy minden képviselő ügyében egyenként kell eljárni, és a frakciónak a döntés előtt meg kell hallgatnia „a kérdéses  képviselő honfitársainak véleményét.”

2000-ben az Európai Néppárt a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kormányba történt bevonása miatt akarta felfüggeszteni az Osztrák Néppárt (ÖVP) tagságát, ám ehelyett megállapodás született arról, hogy az ÖVP ideiglenesen visszavonul a testületekből. Az Európai Néppárt megbízottai később megállapították, hogy az osztrák kormány alatt nem következett be a demokratikus rendszer korlátozása, és visszavették az ÖVP-t az aktív tagok közé, írta akkor az MTI.

A program

A hivatalos közlemény szerint a vezetőség az uniós adópolitikáról és az új adatvédelmi szabályozásról fog tárgyalni. A fiatalok munkanélkülisége is szóba kerül majd – a témáról Balog Zoltánnal az emberi erőforrások miniszterével beszélgetnek. Ezen kívül jópár hivatalos találkozóra is sor kerül. A néppárti vezetőség előtt tiszteletét teszi majd Kövér László házelnök, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Trócsányi László igazságügy-miniszter, Navracsics Tibor oktatásügyi biztos és Günther Oettinger digitális gazdaságért felelős EU-biztos is.