A teljes elszigetelődés szélén a görögök

2015.06.10. 16:14
Az Európai Bizottság visszadobta a legújabb görög reformterveket. A miniszterelnöküket nem fogadja Jean-Claude Juncker, ráadásul talán Merkellel és Hollande-dal sem találkozhat.

Brüsszelben elutasították a görögök gazdasági reformlistáját, amiért cserébe végre hozzáférhetnének az uniós mentőcsomagjukból befagyasztott 7,2 milliárd euróhoz. Pierre Moscovici uniós gazdasági és pénzügyi biztos közölte a görögök küldöttségével, hogy „a legutóbbi javaslataik nem tükrözik a tárgyalások állását”, legalábbis ezt állította a Bizottság szóvivője. Margaritisz Szkínász szerint a labda Athén térfelén pattog.

Fogyóban a türelem

Korábban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke berágott Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökre, mert nem küldték meg a beígért reformterveket határidőre. Úgy nézett ki, hogy a június 10-i, latin-amerikai és karibi országokkal közös csúcstalálkozó margóján majd tisztázhatják a vitás kérdéseket. Csakhogy Margaritisz Szkínász elmondta, hogy „semmi sincs az elnök napirendjében” a csúcstalálkozón kívül aznapra, mivel nem teljesültek ehhez a feltételek.

Abban is van bizonytalanság, hogy Alekszisz Ciprasz a terveknek megfelelően tart-e megbeszélést Angela Merkel német kancellárral és Fracois Hollande francia elnökkel. „Ha nincs haladás, nincs találkozó” - idézett egy névtelen uniós tisztviselőt az Euractiv, aki szerint a két ország egyelőre nem látja ennek értelmét.

Másoknál is kezd elszakadni a cérna. Néhány tagállamnak „fogyóban a türelme”, figyelmeztetett Alexander Stubb finn pénzügyminiszter. Az országban nemrég alakult új kormány, amelybe bekerült a „Finnek” nevű, mentőcsomagokat ellenző, populista párt is.

Eközben persze Alekszisz Ciprasz sem engedhet sokat a választási ígéreteiből, hogy lazítanak a mentőcsomagokért cserébe elvárt szigorú intézkedéseken. Főleg a nyugdíj- és az áfarendszer, valamint az elvárt költségvetési többlet körül megy a vita.

Messze még a görög dráma vége

Ahogy arra Angela Merkel is rámutatott: vészesen fogy az idő. A csúszás miatt egyre nagyobb a valószínűsége, hogy február után újra meg kell hosszabbítani a mostani, június végén lejáró mentőcsomagot, amikor egyébként a görög kormánynak 1,6 milliárd eurót kell törlesztenie a Nemzetközi Valutaalap felé. (Addig is csak egy zambiai példa alapján ússzák meg a fizetést.) Ebben a hónapban június 18-án találkoznak utoljára az euróövezeti pénzügyminiszterek, akik hivatalosan dönthetnek az ügyben.

Ugyanakkor Athén még ezzel a megegyezéssel sem lenne hosszú távon kint a vízből, mert a piacokról továbbra sem tudja finanszírozni magát, azaz újabb mentőcsomagra lesz szüksége.