Az Európai Parlament is ellenzi a plakátkampányt

2015.06.10. 13:30 Módosítva: 2015-06-10 14:20:25
A nemzeti konzultáció sem tetszik nekik, és szigorúbban ellenőriznék a magyar kormányt.

Az Európai Parlament (EP) „elítéli a magyar kormány által kezdeményezett, a bevándorlásról szóló nyilvános konzultációt és az ahhoz kapcsolódó országos plakátkampányt, és hangsúlyozza, hogy a Magyarországon indított, a bevándorlásról és terrorizmusról szóló ezen konzultáció tartalma és nyelvezete felettébb félrevezető, elfogult és kiegyensúlyozatlan” – olvasható az EP szerda kora délután elfogadott állásfoglalásában.

A szöveg azt is kifogásolja, hogy a konzultáció „közvetlen összefüggést teremt a migrációs jelenségek és a biztonsági kockázatok között”, és felhívja a figyelmet arra is, „hogy az internetes kérdőívre adott válaszokhoz

személyes adatokat is mellékelni kell, felfedve a válaszadók politikai véleményét, megsértve ezzel az adatvédelmi szabályokat

ezért szorgalmazza e konzultáció visszavonását.”

Az állásfoglalás annak a vitának a lezárása, amelyet májusban tartottak Strasbourgban Orbán Viktor részvételével. Korábban írtunk róla, hogy a Fidesz frakciója, a Néppárt is kritikus véleményt nyújtott be szavazásra. Elsősorban a nemzeti konzultációról és a kormány populista megmozdulásairól nyilatkoztak negatívan. Sokáig úgy állt a helyzet, hogy a Néppárttal közösen, hatalmas többséggel fogadnak el egy szöveget.

A Fidesz szerint a baloldal riogat

„A korábban »Tavares-jelentésként« elhíresült határozathoz hasonlóan az Európai Parlament baloldali és liberális többsége szándékosan riogat, és a hazugságtól sem riad vissza annak érdekében, hogy saját pártpolitikai akaratát érvényesítse. Továbbra is a Magyarországról rendezett korábbi EP-vitákról ismert kettős mérce köszön vissza” – olvasható a Fidesz EP-küldöttségének közleményében.

Végül a szociáldemokrata-liberális-baloldali-zöldpárti többség ragaszkodott hozzá, hogy a magyar kormány kritikáján túl konkrét javaslatok is szerepeljenek a szövegben, hogy az EU-s intézmények lépjenek föl az elmúlt évek magyarországi intézkedései ellen, amelyek „összességükben véve a jogállamiság ellen irányuló rendszerszintű fenyegetést jelenthetnek” Magyarországon. Ebbe a Néppárt frakciója nem egyezett bele, így nélkülük fogadták el. Az EP így most azt is javasolja, hogy

  • az EU végrehajtó szerve, az Európai Bizottság „haladéktalanul kezdje meg a magyarországi demokrácia, jogállamiság és alapvető jogok mélyreható nyomonkövetési eljárását,”
  • 2015 szeptemberéig nyújtson be a fenti kérdésről szóló jelentést a Parlamentnek és a Tanácsnak
  • dolgozzon ki egy mechanizmust, amelynek segítségével „ellenőrizni lehet a valamennyi tagállam által aláírt Charta és Szerződések betartását és végrehajtását”

Ez a parlamenti állásfoglalás azonban nem kötelezi az Európai Bizottságot arra, hogy konkrét intézkedéseket foganatosítson.

Pont annyi

Az állásfoglalást 362 igen, 241 nem szavazattal, 88 tartózkodás mellett fogadták el. A szociáldemokrata, a liberális, a zöldpárti és az Európai Egyesült Baloldal frakciói pontosan 362 főt számlálnak a 751 fős Európai Parlamentben.

Tavaly decemberben az EU-s kormányokat összefogó szerv, a Tanács is döntött arról, hogy évente egyszer összeülnek, és a körmére néznek azoknak az EU-s kormányoknak, amelyek nem tartják maximális tiszteletben az alapvető európai értékeket. A miniszterek tanácsának arra is lehetősége lesz, hogy szükség esetén konkrét témák kapcsán is vitát kezdeményezzen, határozták el akkor. Ilyen összejövetelre azóta nem került sor.

(A cikkhez az EUrologus Facebook-oldalon szólhat hozzá.)